BEYOND THE DREAM (2019,CHN) - 6,5/10


 

Lok je povučeni mladić iz Hong Konga koji je nevjerojatno usamljen i otuđen, a izgleda da će se i njemu sreća osmijehnuti kada na ulici pomogne djevojci koja ima psihotičnu epizodu. Ispostavit će se da djevojka po imenu Yan Yan živi u istom stambenom bloku kao i on te da je otac alkoholičar zlostavlja. Lok će pokušati zaštititi djevojku u koju se zaljubio, no nakon što ga stari propisno našamara kad shvati što se događa, tek tada ćemo zapravo uvidjeti što se događa. Lok je zapravo paranoidni shizofreničar kojem se posljednjih mjeseci zdravstveno stanje naizgled popravilo, no sve to je zapravo bila iluzija jer ubrzo ćemo shvatiti da je Yan Yan u koju se on zaljubio izmišljena. Ništa od onoga što se dogodilo nije bilo stvarno i sve se to događalo zapravo u njegovoj izmučenoj glavi, a šest mjeseci kasnije stići će novo iznenađenje jer ćemo shvatiti da djevojka koja izgleda identično poput njegove Yan Yan postoji.

Samo što se ona naziva samo Yan, ne živi u njegovoj zgradi u stanu s ocem, već je ona mlada psihijatrica u čijem eksperimentalnom programu Lok zaprvao sudjeluje. Snimio je ovu misterioznu romantičnu dramu hongkonški filmaš Kiw Chow prema vlastitom nagrađivanom kratkom filmu "Upstairs", a iako je "Beyond the Dream" film koji se na uključiv i problemski način bavi tematikom mentalnih bolesti, ipak je to bilo ispod očekivanja. Sve je tu bilo dosta čudno i zbunjujuće, a tome je zasigurno doprinijeo i moj standardni problem s filmovima s istoka Azije jer mi gotovo svi ti ljudi izgledaju jako slično. Tako da sam tek naknadno povezao da su Yan i Yan Yan zaista iste osobe koje je utjelovila ista glumica, a ne neke dvije jako slične mlade dame iz Hong Konga.

Iako ima tu dosta iznenađenja i to ne samo kod glavnog lika odnosno psihički bolesnog mladića koji se bori sam sa sobom i vlastitim demonima, ali i sa svijetom oko sebe. Prilično iznenađenje je i motivacija mlade psihijatrice koja će se zaista i upustiti u vezu sa svojim pacijentom, a iako "Beyond the Dream" nudi humanistički, a nikako ne manipulativni pristup obradi tematike mentalnih bolesti, ostala mi je cijela ova priča dosta nedorečena, kaotična i dosta zbunjujuća. U jednom trenutku shvatit ćemo da je Lok u dvojbi koju djevojku izabrati - stvarnu osobu odnosno psihijatricu koja i prema njemu gaji neke osjećaje i koja mu želi pomoći i izvući ga iz potpunog kaosa koji si je stvorio u glavi. Ili izmišljenu djevojku koju je stvorio u svojoj glavi prema liku iste te psihijatrice i koja zapravo ne postoji i koja ga gura prema potpunom ludilu. 

IMDB LINK 

Primjedbe