ASHIK KERIB (1988,SSSR) - 8/10


 

Bila je ova avangardna fantazija i posljednji film koji je snimio legendarni sovjetski filmaš i disident Sergej Paradžanov. O ovom autoru unikatnog i zaista posebnog stila pisao sam već kod tri njegova prethodna filma, a dok se u "Shadow of Forgotten Ancestor" pozabavio ukrajinskom tradicijom, folklorom i predajom, u "The Color of Pomagrantes" armenskom, u "The Legend of Suram Fortress" gruzijskom, "Ashik Kerib" je šarena razglednica Azerbajdžana. Već bolesni Paradžanov koji je dvije godine kasnije umro od raka pluća, snimio je "Ashik Kerib" zajedno s gruzijskim glumcem Dodom Abašidzeom. I on je umro iste godine kao Paradžanov, a glumio je i u njegovom prethodnom filmu dok bi se "Ashik Kerib" moglo možda najpreciznije opisati kao orijentalnu bajku.

Ovaj je film Paradžanov posvetio svom velikom prijatelju Andreju Tarkovskom koji je umro dvije godine ranije, a riječ je o adaptaciji istoimene kratke priče poznatog ruskog pisca Mihaila Jurjeviča Ljermontova. Cijela priča je ispričana u tradicionalnom azerbajdžanskom folkloru i stilu te važnu ulogu imaju tu tamošnja glazba i plesovi. Film je to koji se ističe šarenim bojama i stilski je potpuno na tragu prethodna dva njegova filma, a dijalozi su tu po običaju nužno zlo i koriste se uglavnom da bi se bar donekle pratila narativna linija. Izraz narativna linija ovdje ne treba shvatiti doslovno jer "Ashik Kerib" je tipični avangardni, nenarativni, poetski film kakav je mogao snimiti samo Paradžanov. Kao što je poznato, još sredinom šezdesetih Paradžanov je odbacio klasični sovjetski socrealistički stil i doslovno je izmislio svoj autentični filmski izričaj kojeg se držao do samog kraja.

Priča se tu odvija negdje na području Kavkaza prije nekoliko stoljeća, kada siromašnog mladog trubadura potjera otac djevojke u koju je mladić zaljubljen. Otac je bogat čovjek a mladić, bez obzira što iskreno i izuzetno snažno voli njegovu kći, mora prikupiti dovoljno novca da bi se mogao oženiti voljenom. No prije no što će otići zarađivati novac, mladić djevojku nagna na obećanje da se prije njegova povratka neće udati za nekog drugog prosca. Mladić je spreman učiniti sve da udovolji djevojčinu ocu i stekne pravo na ženidbu s njom, a njegovo lutanje potrajat će tisuću i jednu noć.

IMDB LINK 

Primjedbe