BLACK BIRD (2022,SAD) - 8,5/10


 

Jimmy Keene (Taron Egerton) mladi je kriminalac iz Chicaga, diler i trgovac oružjem koji je početkom devedesetih završio u zatvoru, a ondje je dobio priliku za iskupljenje. Deset godina zatvora vjerojatno znači da više neće vidjeti starog i bolesnog oca, bivšeg policajca Big Jima (posljednja uloga Raya Liotte), no Jimmyjeve karakteristike i osobnost dovest će do njega detektivku Lauren McCauley (Sepideh Moafi) sa zanimljivom ponudom. Ta nevjerojatno opasna i rizična ideja zahtjevat će da Jimmy bude premješten u zatvor u kojem su smješteni najgori ubojice i sociopati. Osim s Jimmyjem, detektivka McCauley radi i s lokalnim istražiteljem Brianom Millerom (Greg Kinnear) koji je na tragu potencijalnom serijskom ubojici Larryju Hallu (Paul Walter Hauser).

I premda se čini da je policija uspjela uhvatiti, a sud potom osuditi ovog manijaka koji je priznao više ubojstava djevojčica i djevojaka u nekoliko američkih saveznih država Midwesta pa porekao priznanja, izvjesno je da bi njegova žalba mogla biti uspješna i tužiteljstvu je potrebno više dokaza kako bi ga za sva vremena spremili iza rešetaka. Iako je i ranije u mnogim slučajevima Larry bio među osumnjičenima, policija bi ga obično puštala smatrajući da je on samo čudak željan pažnje koji je stalno mijenjao priče i jedan od onih luđaka koji će reći sve ono što policajci od njega žele čuti bez obzira bili krivi ili ne. No, detektiv Miller uvjeren je kako je upravo povučeni asocijalni debeljko s konfederacijskim zulufima i brčinama, taj koji godinama siluje i ubija djevojke. I tu bi na scenu trebao stupiti Jimmy.

Nakon što pristane na pomoć u zamjenu za ukidanje kazne, Jimmy će biti premješten u ćeliju do Larryja i morat će u što kraćem roku zadobiti njegovo povjerenje i pokušati iz njega izvući neke detalje koji bi mogli voditi do čvrstih dokaza. No, naravno da to neće biti nimalo lak zadatak jer nitko osim upravitelja i psihijatra u zatvoru ne zna koja je prava Jimmyjeva misija tako da će se on morati snalaziti i u situacijama s korumpiranim čuvarima te navigirati među iznimno opasnim kriminalcima s kojima se nalazi. I pokazala se mini-serija snimljena prema istinitim događajima i autobiografskoj knjizi Jamesa Keena kao prvoklasni televizijski sadržaj.


 

Kreator serije bio je poznati američki pisac Dennis Lehane po čijim romanima je Clint Eastwood snimio "Mystic River", Ben Affleck "Gone Baby Gone" i "Live By Night", a Martin Scorsese "Shutter Island" dok je prve tri epizode režirao odlični Belgijanac Michaël R. Roskam (Bullhead, The Drop), a ostatak Jim McKay i Joe Chappelle koji su između ostalog radili na legendarnoj "Žici" za koju je i Lehane napisao scenarije za nekoliko epizoda. Serija je to koja se stilski i tematski smjestila negdje na pola puta između "Mindhuntera" i "True Detective" pošto paralelno tu pratimo Jimmyjeve pokušaje da se približi osumnjičeniku u zatvoru, dok detektivi vani istražuju te mučne slučajeve, pokušavaju ih povezati i doći do novih dokaza.

Dodatni plus je i sjajni score škotskog post-rock banda "Mogwai", kao i pomalo retro kamera provučena kroz neke sivkaste filtere koji pojačavaju mračni i podmukli dojam cijele priče, a ujedno daju i neki trudetektivski ugođaj u dijelovima kada pratimo istragu. Kao što se može pretpostaviti, priča je tu iznimno mučna i šokantna, a Larry je jedan od onih jezivih i grotesknih sociopata i manijaka koji kao da je ispao iz "Mindhuntera". Priča je posebno jeziva kada krenu flešbekovi u njegovo djetinjstvo i mladost i kada pokušavamo sklopiti mozaik o tome tko je zapravo on i kako se netko oblikuje u takvog manijaka.

Paul Walter Hauser kojeg se možda najbolje sjećamo po ulozi Richarda Jewella iz istoimenog filma Clinta Eastwooda odličan je u ulozi bolesnog sociopata na kojeg je dovoljno samo uputiti pogled i već te prolazi neka jeza. Debeli znojni tip s piskutavim glasićem koji kao da gleda kroz tebe očigledno je dubinski poremećen i iskompleksiran čovjek koji je očito od djetinjstva bio omalovažavan, ismijavan i nitko ga nije shvaćao ozbiljno. Serija je to sjajne dinamike i iznimno uzbudljiva jer nam do kraja nije jasno je li Larry stvarno bolesni ubojica ili samo poremećeni tip koji na ovaj nezamislivi način pokušava ugrabiti pažnju pa makar i na taj jeziv način. Dobar je i Egerton kojeg u početku upoznajemo kao klasičnog oportunista, bezosjećajnog tipa koji je oko sebe izgradio imidž čvrstog momka, no kada se počne zbližavati s ovim manijakom i Larry mu se počne otvarati, neće to biti nimalo ugodno emotivno i psihičko putovanje.

IMDB LINK 

Primjedbe