BELLY OF THE BEAST (2020,SAD) - 7/10


 

Kelli Dillon je afroamerikanka koja je početkom dvijetisućitih završila u zatvoru. Godinama ju je muž tukao i maltretirao, ona ga je ubila i završila na 15 godina u zatvoru. Nakon nekog vremena u kalifornijskom zatvoru, najvećem zatvoru za žene na svijetu, imala je zdravstvenih problema i završila kod zatvorskog liječnika strahujući da ima rak. Pretrage su pokazale da nema rak, no svejedno je završila na operacijskom stolu, a tek nekoliko godina kasnije saznalo se da je bez znanja sterilizirana. I pokazat će se da Kelli nije jedina koja je doživjela prisilnu sterilizaciju u zatvoru, a dokumentarac koji je Erika Cohn snimala u periodu od čak sedam godina, pokazat će stravične i užasavajuće razmjere toga što se događalo.

Uz pomoć odvjetnice za ljudska prava, Kelli će pokušati potražiti zadovoljštinu na sudu, a vrlo brzo pokrenut će se akcija da se ta jeziva praksa zaustavi. Saznat ćemo ovdje i šokantnu povijest prisilne sterilizacije žena u Americi, posebno u Kaliforniji gdje je ta praksa službeno zabranjena 1979. godine, no vidjet ćemo da se toga baš i nisu svi držali kao pijani plota. Zatvori su tako poslužili kao glavni poligon za sterilizaciju žena, posebno crnkinja i latino žena, a saznat ćemo da su i nacisti tridesetih kada su se počeli igrati s eugenikom, dolazili upravo u Kaliforniju kako bi učili o tamošnjim programima i praksama.

"Belly of the Beast" dokumentarac je sa snažnom aktivističkom i humanističkom porukom u kojem je neizbježna uvriježena retorika i klasnim i rasnim privilegijama i stereotipima u američkom društvu, a vidimo da je i na ovaj način zapravo samo nastavljena rasistička praksa. U istragu oko ove užasavajuće, nehumane, zapravo nezamislive prakse u američkim zatvorima s vremenom će se uključiti i neki istraživački novinari te će i oni doći do novih šokantnih saznanja.

IMDB LINK 

Primjedbe