IZGREDNICI (2017,SRB) - 7/10


 

S nekoliko godina zakašnjenja konačno sam pogledao ovu distopijsku arty dramu - triler Dejana Zečevića, beogradskog režisera kojeg se po dobrom sjećam po ranijim filmovima "Neprijatelj" i "Četvrti čovjek". Vidim po IMDB-u da snima čovjek na veliko i razne serije koje sam zaobišao, no "Izgrednici" je i stilski i tematski iznimno zanimljiv film čija se radnja, koliko mi se čini, odvija u sadašnjosti, a opet sve to djeluje nekako distopijski. Pomalo su me "Izgrednici" tematski podsjetili na njemački film "Val" Dennisa Gansela jer i ondje imamo profesora koji s učenicima pokrene eksperiment koji će se potpuno oteti kontroli. Doduše, ovdje umjesto srednje škole imamo studente i to apsolvente studija sociologije koji će pod mentorstvom profesora Zurovca (Svetozar Cvetković) za diplomski rad osmisliti socijalni eksperiment o tome kako urbano propadanje dovodi do kaosa u društvu.

Snimljen je ovaj film u crno - bijeloj tehnici s okomitom slikom te se na taj način dobiva dodatan ugođaj hladnoće, nelagode i otuđenosti, a nakon zanimljivog uvodnog profesorovog izlaganja o Teoriji tetrisa, studenti će krenuti s eksperimentom. Nekadašnji huligan i navijač Aleksandar (Radovan Vujović) i Teodora (Marta Bjelica) su u vezi, no Teodora ima aferu i s profesorom te je upravo saznala da je trudna. Danijel (Mladen Sovilj) je naizgled tipični geek koji živi s bolesnom mamom, a u sklopu eksperimenta postavili su svaki na svoju lokaciju u Beogradu nadzornu kameru. Prije toga su na istim tim lokacijama napravili neki "izgred". Danijel je na zidu sprejom iscrtao kukasti križ, Aleksandar svako malo razbija uličnu svjetiljku, a Teodora je ispred stambenog kompleksa nabacala hrpu smeća.

Svi oni čekaju što će se dogoditi jer prema teoriji trebao bi se dogoditi neki incident i njihovo zadiranje u prostor trebalo bi dovesti do nekih bar sitnih poremećaja. No, vrijeme prolazi, ništa se ne događa, a svi oni polako gube strpljenje. I taman kad su već pomislili odustati, nešto će se početi događati, a jasno da će se eksperiment oteti kontroli i to na više razina. Osmislio je Zečević ili bolje rečeno scenarist Đorđe Milosavljević dobru i zanimljivu ideju, sva tri glavna lika su iznimno zanimljivi i jako dobro izgrađeni, a postignut je i izniman, nelagodan, gotovo dehumanizirajući distopijski ugođaj koji dodatno potencira pulsirajuća elektronska glazba.

Iako je očito da su "Izgrednici" film snimljen sa skromnim budžetom, još jednom se pokazalo kako je kvalitetna i dobro osmišljena ideja, uz naravno nadahnutu ekipu koja istu tu ideju zna iznijeti, nerijetko puno važnija od hrpe para. Sjajna je i crno-bijela fotografija Miladina Čolakovića, često statična i uz brojne švenkove kroz interijere odnosno stanove u kojima žive troje glavnih likova. Film je to koji kao da istražuje teorije kaosa i to ne samo kaosa oko nas, već i kaosa u nama i pita se može li se taj kaos nadvladati, ali i što se može dogoditi kada se pokuša manipulirati parametrima u ovakvom tipu eksperimenta.

IMDB LINK 

Primjedbe