THE OX (1991,ŠVE) - 9/10


 

Šveđanina Svena Nykvista danas pamtimo kao jednog od najvećih snimatelja svih vremena. Direktora fotografije koji je snimio više od stotinu filmova, među njima sve najvažnije filmove sunarodnjaka Ingmara Bergmana i kada već veliki švedski autor nije osvojio niti jednog Oscara, Nykvistu je to uspjelo za kameru filmova "Cries and Whispers" i "Fanny and Alexander". I sam je Nykvist snimio nekoliko filmova, a vjerojatno najpoznatiji mu je "Vol", drama čija je radnja smještena u sredinu 19. stoljeća i u kojoj je doslovno okupio švedski glumački dream team. U glavnim ulogama tu su Stellan Skarsgard i Ewa Fröling kao par osiromašenih švedskih seljaka, Helge i Elfrida Roos.

Doslovno oni skapavaju od gladi tijekom zime i Helge je očajan jer ne zna kako će prehraniti jednogodišnju kćer kad do njihove kuće doluta vol u vlasništvu velikaša na čijoj zemlji žive. U napadu očaja i nemoći Helge će ubiti vola, rastrančirati njegovo meso i sakriti ga kako bi imali što jesti tijekom zime, no spoznaja da je nešto ukrao i počinio grijeh, odmah će ga početi proganjati. Kao u onoj izreci oteto prokleto, tako će se i za Helgea oteti vol pokazati kao pravo prokletstvo i to ne samo u smislu kršćanskog morala i protestantske etike, već će zločin koji je počinio, doći na naplatu i u smislu sudske kazne. I to kakve kazne!

Bez obzira što je Helge samo htio meso da prehrani dijete, nitko neće imati milosti za njega i na nagovor lokalnog župnika (Max von Sydow) priznat će on što je učinio pred sudom, nadajući se da će velikaš (Lennart Hjülstrom) imati milosti i oprostiti mu što bi trebalo dovesti do ublažavanja kazne. No, priča se neće rasplesti onako kako ga je župnik uvjerio i pratit ćemo tu do kraja nezamislivo tužne i tragične sudbine ovih ljudi. Dogurao je "Oxen" i do nominacije za Oscara, a u sporednim ulogama pojavljuju se i Erland Josephson te Liv Ullmann. Uloga Helgea bila je i jedna od ključnih za odličnog Skarsgarda, a "The Ox" je i film koji sjajno prikazuje kako su izgledali životi prosječnih Šveđana šezdesetih godina 19. stoljeća.

Vidimo tu kako se sustav ondje nije odmaknuo od klasičnog feudalizma i na svakog velikaša odnosno zemljoposjednika na selima te nove društvene elite odnosno industrijalaca u gradovima, dolazili su na desetke, možda i stotine tisuća paupera, odnosno osiromašenih seljaka i radnika. U to je doba Švedska bila siromašna zemlja i jedna od vodećih europskih zemalja po emigraciji te su brojni siromašni Šveđani koji su kod kuće doslovno skapavali od gladi, sreću odlučili potražiti u Americi. "Oxen" je film koji sjajno prikazuje ne samo klasne razlike među stanovništvom, već i potpuno nesvaćanje među klasama odnosno kako oni bogati jednostavno ne mogu pojmiti kako žive izgladnjeni i bijedni seljaci.

Drže se ti zemljoposjednici kao da se njih uopće ne tiče što ta vojska bijednih i gladnih doslovno umire, posebno tijekom zimskih mjeseci, a činjenica da je Helge vola ukrao iz potpune nemoći i očaja, za zemljoposjednika je potpuno nebitna. Uvijek me fasciniraju švedski filmovi smješteni u neko povijesno razdoblje kad vidimo kako se u samo tri ili četiri generacije ova zemlja na sjeveru Europe iz jedne od najsiromašnijih razvila u jednu od najnaprednijih i najmodernijih zemalja. Zemlju koja je danas poznata po solidarnosti među stanovništvom i zemlju koja je svijetu dala pregršt fantastičnih filmova kao što je i ovaj.

IMDB LINK 

Primjedbe