WELLINGTON PARANORMAL (2018-22,NZL) - 6,5/10




 

Nakon uspjeha mockumentary horora "What We Do in the Shadows", novozelandski dvojac Jemaine Clement i Taika Waititi odlučili su svoj proizvod žmikati koliko god mogu. I dok je istoimena serija o društvancu vampira koji sada obitavaju u New Yorku uspjela slijediti duh filma i sjajan je primjer njihovog apsurdističkog humora, serija o nezainteresiranim policajcima iz Wellingtona baš i nije profunkcionirala na željeni način. Pozornicu O'Leary i njenog kolega Minoguea upoznali smo još u filmu kad ne posebno zainteresirano dolaze u dom novozelandskih vampira po prijavi i, jasno, ne pronalaze ondje ništa što bi im privuklo pažnju.

I serija "Wellington Paranormal" snimljena je u identičnom mockumentary apsurdističkom stilu pa tako i ovo dvoje policajaca konstantno prati ekipa dokumentarista. No, par policajaca koji su zaista glupi kao oni policajci iz viceva, ne bave se klasičnim policijskim poslom, već ih je njihov debeli i podjednako glupi narednik Maaka, ujedno i veliki fan teorija zavjera opsjednut paranormalnim pojavama, angažirao za istragu paranormalnih aktivnosti kojih u Wellingtonu očito ne nedostaje. I zaista od početka Minogue i O'Leary djeluju kao Mulder i Scully s teškom mentalnom retardacijom i "Wellington Paranormal" je očita parodija na "X Files".

No, najveći problem je što se u početku simpatična, čak i domišljata premisa vrlo brzo ispuca i pretvori se ova deadpanovska humoristička serija u tešku debilanu. Već u prvoj sezoni kreatori su ispucali standardne horor teme kao što su zombiji, duhovi, vampiri, vukodlaci, alieni i opsjednutost pa se u sljedeće tri sezone ili reciklira ranije viđeno ili se izmišljaju neke idiotarije. Nakon dobrog starta u kojem taj tipični toliko glupo da je to povremeno i smiješno humor donekle i funkcionira, sve to postaje naporno, repetitivno, baš glupo i zamorno. Četvrta sezona ujedno je bila i posljednja za ovu parodiju koja je prebrzo izgubila smisao i ne bi se pogriješilo da se i nešto ranije to ugasilo.

IMDB LINK 

Primjedbe