GEORGE & TAMMY (2022,SAD) - 7/10


 

Gledajući mini-seriju o burnoj romansi kralja i kraljice country glazbe, Georgea Jonesa i Tammy Wynette, uhvatio sam se da razmišljam kako je istovremeno dok se u dobrom dijelu svijeta odvijala rock revolucija, u unutrašnjosti Amerike paralelno se razvijala jedna posve drukčija scena. I dok su mladi na istočnoj i zapadnoj obali Amerike te velikim gradovima u unutrašnjosti poput Chicaga ili Detroita svjedočili rock'n'roll eksploziji, te pasivne krajeve to ludilo kao da nije ni dotaklo. Country je ondje bila jedina glazba koja je postojala, a praktički u isto vrijeme ona je doživjela procvat i zvijezde countryja u Americi su u to vrijeme imale valjda veći status bogova od rock zvijezda.

Status boga countryja još pedesetih je stekao George Jones, no divljeg, pijanog i bijesnog hillbillyja s gitarom krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih potpuno je zasjenila njegova treća supruga, Tammy Wynette. I dok je tu kršnu sirovinu iz Teksasa utjelovio Michael Shannon, nježna i sitna ženica iz Mississippija koja ga je potpuno opčinila i kojoj je on također bio treći muž je Jessica Chastain. Seriju je po biografiji o svojim roditeljima Georgette Jones osmislio Abe Sylvia dok je svih šest epizoda režirao Australac John Hillcoat (Proposition, The Road, Lawless) koji je prije nego što se počeo baviti filmom, snimio spotove brojnih poznatih glazbenika.

Na američki country uvijek sam gledao kao na neki pandan našim narodnjacima, kao na primitivnu, lako razumljivu glazbu prijemčivu širim masama koje se mogu poistovijetiti s onim što čuju. Jedan od najpoznatijih primjera countryja je baš i pjesma Tammy Wynette "Stand By Your Man" u kojoj ona pjeva kako treba biti lojalna i vjerna svom čovjeku i voljeti ga ma koliko on bio loš prema njoj, a vidjet ćemo u ovoj šestodijelnoj seriji da je Tammy taj recept zaista odlučila i primijeniti u vlastitom životu, barem do određene granice. Razvija se tu priča linearno te je odmah u startu George velika zvijezda, ali težak tip, autodestruktivni alkoholičar dok se Tammy tek probija na sceni i to uz drugog muža koji joj uglavnom i piše pjesme.

Kao i u svakoj pravoj bajci, čim je George vidi, on će se strastveno zaljubiti, dok je ona zaljubljena u njega i prije nego što ga je upoznala, a ta prava Wild West Love Story će početi tako što će je George doslovno oteti od prethodnog muža. I sve će tu izgledati idilično, sve dok ona ne shvati da je on potpuno divlji agresivni pijanac koji se pretvara u pomahnitalog manijaka kada se ubije u cugi. No, odlučit će ona svejedno stajati uz svog čovjeka bez obzira koliko je on mlatio, naganjao pijan s puškom u rukama i sve što već čine ti američki krkani kad se dobro naderu viskija. Naravno da taj mazohizam Tammy ipak neće moći trpiti baš do kraja i bez obzira što nam je jasno da se njih dvoje beskrajno vole i da je to jedna od onih filmskih romansi, pravo je pitanje može li ta ljubav preživjeti.

Kako je ovo serija o country glazbenicima, tako imamo tu i puno live nastupa, a i Chastain i Shannon sami su otpjevali sve pjesme. Pa iako je oboje glavnih glumaca odlično i premda su vremensko razdoblje i okolnosti sjajno, realistično, a opet pomalo stilizirano prikazane, malo mi je ova serija ipak išla na živce, dijelom i što je pomalo repetitivna. Iako se sve ono što vidimo ovdje vrlo vjerojatno tako ili vrlo slično odigralo, pomalo mi je neshvatljivo glorificiranje romanse u kojoj konzervativna ženica dadilja pijanog muža dok je on u alkoholnom deliriju mlati. I vjeruje da će se on promijeniti i da se nešto slično više neće ponoviti, iako će se do kraja Tammy ipak opametiti dok će je odnos s Georgeom ne samo koštati zdravlja, već joj je sigurno i skratio život.

IMDB LINK 

Primjedbe