ALICE, DARLING (2022,SAD) - 6,5/10


 

Već od prve scene jasno nam je da nešto muči naslovnu junakinju debitantskog dugometražnog filma Engleskinje Mary Nighy. Alice (Anna Kendrick) nalazi se ispod vode i čini se kao da tone, a u psihološkoj drami / trileru u kojem mi je nedostajalo barem mrvicu suptilnosti, očita ja to metafora za njeno fizičko stanje. Treba se ona naći s dvije najbolje prijateljice, Sophie (Wunmi Mosaku) i Tess (Kaniehtiio Horn) u restoranu, no njene misli su negdje drugdje. Čupa si kosu, nanosi si fizičku bol, nervozna je, gotovo psihotična i očito je da nešto skriva prijateljicama s kojima dogovara odlazak na izlet povodom rođendana jedne od njih.

Ubrzo shvaćamo i što se događa ispod površine i ispod usiljenog osmijeha jer Alice je u vezi s tipom odnosno Simonom (Charlie Carrick), pretencioznim engleskim slikarom koji je očito barem emocionalni, ako ne i fizički zlostavljač. I koliko god se Alice pokušavala uvjeriti da je njihova veza zdrava i dobra, iz njenog ponašanja potpuno je očito da se ona raspada. Da je psihički na rubu, da je izmanipulirana, da živi pod konstantnim emocionalnim ucjenama, nabijanju osjećaja krivnje i u kaosu za koji ne zna kako se iz njega iskobeljati. Kako si je ova naizgled barem prosječno inteligentna urbana 30-godišnjakinja uopće dopustila da se dovede u takvu situaciju i zašto jednostavno ne odjebe kretena, nije nam poznato. No, poznato nam je zato vrlo brzo da se ona zaista osjeća kao da tone i ne usudi se nikome reći što se stvarno s njom događa,

Pa kad gledatelj praktički u prvoj sceni shvati da nešto s ovom mladom ženom nije u redu, kako neće njene najbolje prijateljice kojima će doduše trebati nešto vremena da povežu da se nešto loše tu događa. Jasno im je da se Alicein odnos prema njima promijenio i da je ona posve drukčija osoba, no Alice kao da je i samu sebe uspjela uvjeriti da je njena veza nešto normalno, prirodno i zdravo iako je očigledno da je to daleko od toga. Možda mi je nedostajalo malo suptilnosti u ovoj potresnoj i emotivnoj drami / trileru, no očito je intencija autora bila da odmah na stol bace karte i eksplicitno prikažu stanje u kojem se nalazi protagonistica. Svejedno, i ovako je "Alice, Darling" bila solidna priča o tome kako može izgledati jedna ovakva nezdrava veza i u što se može pretvoriti nečiji život ako se potpuno prepusti egoističnom manipulatoru koji misli isključivo na sebe.

IMDB LINK 

Primjedbe