BARNEY'S VERSION (2010,KAN) - 8/10


 

Paul Giamatti posljednjih se godina potpuno posvetio ulozi Chucka Rhoadesa u seriji "Billions" tako da ga baš i ne vidimo više prečesto na filmu. A otkako se pojavio on negdje krajem devedesetih bio je on nerijetko savršen izbor za uloge simpatičnih luzera. Genijalan je bio u "American Splendor", još bolji u "Sideways", a u vrhunskoj je on formi i u ovoj pomalo zaboravljenoj humornoj drami koju je Richard J. Lewis snimio prema istoimenom romanu kanadskog pisca Mordecaia Richlera. Premijeru je "Barney's Version" imao u glavnom programu festivala u Veneciji, a dok je imao ovaj film tek jednu nominaciju za Oscara (i to za make-up), uloga frustiranog kanadskog Židova donijela je Giamattiju i najveće priznanje - Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji i mjuziklu.

Njegov Barney Panofsky sve je samo ne spektakularan tip. On je funkcionalni alkoholičar koji puši kao Turčin, pasionirani je fan hokeja i producent nekakvih treš televizijskih serija. Nije ni zgodan, ni bogat, ni šarmantan, ni zabavan, a ni pretjerano duhovit, no bogami sasvim sollidno mu ide sa ženama. Pratimo ovdje tako njegovu verziju događaja iz života negdje od sredine sedamdesetih i to onako kako ih se on sjeća paralalno s onim što se zbiva u sadašnjosti. A sada je on tip u šezdesetima kojeg je ostavila žena i ogorčen je on čovjek koji si ne želi priznati da je u početnoj fazi Alzheimerove bolesti. Uz to, bivši policijski istražitelj upravo je objavio knjigu o njemu i slučaju misterioznog nestanka njegovog najboljeg prijatelja još prije četvrt stoljeća i uvjeren je on da je Boogiea (Scott Speedman) ubio baš Barney.

I nije da Barney nije imao motiva. Boogie je spavao s dvije od tri Barneyeve supruge, Clarom koja je umrla još dok su bili mladi i drugom ženom (Minnie Driver) koju je odlučio ostaviti na vlastitim svatovima. Tada se desio ključni trenutak u Barneyevom životu i na svojoj svadbi zaljubio se on fatalno u prekrasnu Miriam (Rosamund Pike). I premda je pomalo nevjerojatno zašto bi se bilo koja od te tri žene na kraju udala za takvog tipa, tajna je prije svega u fantastičnom Giamattiju. On je od bezveznjaka kao što je Barney uspio čak stvoriti dopadljivog, simpatičnog lika kojeg gledatelj može simpatizirati unatoč svim njegovim manama.

Čovjek je to svjestan svih svojih mana i manjakovosti kojeg kao da gura osjećaj da je u životu imao previše sreće i da se sve to dobro jednostavno mora urušiti. Pa kada se to neće dogoditi samo od sebe, Barney će se potruditi da upropasti sve dobro što mu se događalo čineći sve pogrešne odluke koje će mu se naći na putu. Sjajan je i Dustin Hoffman kao Barneyev otac, umirovljeni policajac zbog kojeg djelomično i možemo shvatiti zašto je Barney takav kaos od čovjeka, a imamo tu i brojne Cameo uloge mnogih poznatih kanadskih režisera kao što su Atom Egoyan i David Cronenberg koji igraju tu uloge redatelja tih loših sapunica koje Barney režira.

IMDB LINK 

Primjedbe