CAMILA COMES OUT TONIGHT (2021,ARG) - 6,5/10


 

Camila (Nina Dziembrowski) je tinejdžerica koja s mamom i mlađom sestrom živi u Mar del Plati, no morat će one preseliti u Buenos Aires kad se njena baka teško razboli. I od početka nam je jasno da je Camila buntovna djevojka, mlada feministica u nastajanju koja će sada krenuti u konzervativnu školu koju uglavnom pohađaju klinci iz bogatih obitelji. Ravnatelj joj odmah daje do znanja da ondje nije dozvoljeno promicanje političkih ideologija i upozorava je da mora skloniti šal koji nosi na torbi i koji simbolizira podršku pokretu koji se zalaže za slobodu ženskih reproduktivnih prava. Jasno da je to najobičnija glupost jer očito je da je riječ o jednoj od onih pomalo rigidnih škola u kojima se promiču dobre, stare kršćanske i nacionalne vrijednosti.

Camila u početku nije presretna novim okruženjem, a nema ona posebno mišljenje o bogatoj baki koju naziva starom fašisticom. Kad upozna novo društvo, shvatit će da učenici i nisu tako konzervativni kao što školski kanoni nalažu i počet će ona izlaziti, eksperimentirati, na užas mame koja je upozorava da je loš uzor mlađoj sestri. Upustit će se Camila prvo u vezu s kolegom Brunom, potom i s kolegicom Clarom, a odmah u startu će postati ona meta školskog nasilnika koji je ujedno i Clarin bivši dečko. Bio je "Camila saldra esta noche" još jedan u nizu modernih filmova sa snažnim feminističkim štihom i jasnom političkom angažiranosti koji je snimljen u tipičnom latinoameričkom naturalističkom stilu.

Premijerno je ova drama prikazana na festivalu u San Sebastianu, a redateljica Ines Maria Barrionuevo se baš kao i u nekoliko prethodnih filmova nastavila baviti problematikom mladih i njihovog položaja u argentinskom društvu. Bio je to solidna i subverzivna coming-of-age drama koja provocira neke tradicionalne, konzervativne uzuse i načela, a zanimljiv je odnos majke i kćeri. I dok se Camila odbija pokoriti licemjernim pravilima koja vladaju u školi, mama je upozorava da bi joj bilo pametnije ne talasati i ne isticati se kako ne bi upadala u probleme pošto je itekako svjesna kakvo je okruženje iako je istovremeno ponosna što je odgojila kćer koja misli svojom glavom i koja propitkuje autoritete.

IMDB LINK 

Primjedbe