NOS FRANGINS (2022,FRA) - 6,5/10


 

Povijesna drama francuskog filmaša alžirskog porijekla Rachida Bouchareba (Indigenes, Hors la loi) imala je tu nesreću da se pojavila gotovo istovremeno kao i mini-serija "Oussekine" koja prati istu priču. A priča je to o tragičnom slučaju francuskog studenta porijeklom iz Alžira Malika Oussekinea kojeg su potkraj 1986. godine na smrt pretukli pariški policajci. Dogodilo se to usred studentskih nemira nakon što je vlada najavila reformu visokog školstva, a ako je netko poznat po "kvalitetnim" prosvjedima i štrajkovima, to su onda Francuzi.

No, nesretni Oussekine je uslijed svega toga nastradao ni kriv, ni dužan, a njegova pogibija ukazala je na problem policijske brutalnosti i u Francuskoj. Da prethodno nisam gledao seriju i da mi ova priča nije poznata, možda bi i "Nos frangins" ili "Our Brothers" zaslužio i višu ocjenu, a Bouchareb se odlučio gotovo na dokumentaristički pristup obradi teme. Imamo tu puno dokumentarnih, arhivskih snimaka iz tog vremena kojim se pokušava što preciznije dočarati situacija i stanje u Parizu na samom kraju 1986. godine. Priča se tu donekle ipak produbljuje i proširuje i istragom smrti još jednog mladog Francuza alžirskog porijekla koji je nesretno stradao gotovo istovremeno kao i Oussekine, no njegovo ubojstvo nije bilo ni izbliza tako praćeno.

Tog mladića je u kafiću u predgrađu Pariza ustrijelio pijani policajac koji nije bio na dužnosti, a što se dogodilo u oba slučaja pokušava otkriti inspektor policijske unutrašnje kontrole Daniel Mattei (Raphaël Personnaz). Situacija je posebno zbunjujuća na samom početku jer policajci uopće i ne znaju koji je od ubijenih mladića koji i skrivaju od njihovih roditelja vijesti da su im sinovi ubijeni. Kako će se vrlo brzo fokus javnosti potpuno prebaciti na slučaj Oussekine koji će ubrzo postati nacionalni simbol, tako će slučaj drugog ubijenog mladog Alžirca proći potpuno nezapaženo.

IMDB LINK 

Primjedbe