THE FORGER (2022,NJE) - 6,5/10


 

Jedna priča o krivotvoritelju za vrijeme nacizma itekako je poznata i "Die Fälscher" Stefana Ruzowitskog Austriji je donio prvog Oscara za strani film 2007. godine. Petnaestak godina kasnije eto nama još jednog filma o krivotvoritelju za vrijeme nacizma snimljenom na njemačkom jeziku, no "The Forger" (Der Passfälscher u originalu) Maggie Peren nije ni izbliza tako dobar kao prethodnik mu. I ponovno je to priča snimljena prema stvarnim događajima i prema stvarnim ljudima, no umjesto u nekom od koncentracijskih logora, radnja se tu odvija u Berlinu tijekom četrdesetih gdje se od nacista skriva mladi Židov Cioma Schönhaus (Louis Hoffman iz serije Dark).

Prema Schönhausovim memoarima Peren je i napisala scenarij, a vrlo brzo postaje nam jasno da je on iznimno snalažljiv mladić. Godina je 1942. i Cioma i dalje živi u Berlinu zahvaljujući tome što je nacistima očito nasušno potrebna radna snaga pa je kod njega napravljen izuzetak i radi u tvornici oružja. Cijela njegova obitelj već je poslana na istok u logore, a i Cioma je itekako svjestan da i njega vrlo brzo čeka slična sudbina. Skupa u stanu njegove obitelji živi i Ciomin prijatelj Det, a stroga upraviteljica zgrade tišće ih da se što prije isele kako bi pokupila imovinu židovskih susjeda.

No, Cioma je iznimno spretan falsifikator, krivotvoritelj kupona za hranu, putnih isprava i dokumenata, a tako će se povezati i s mrežom kojoj će njegovo znanje biti itekako važno. Do kraja rata Ciomine krivotvorine spasit će živote oko 300 berlinskih Židova, no nije taj mladić onaj klasični pravednik među narodima koji je to radio iz čistog altruizma, već više iz potrebe. Iz nužde da i samom sebi spasi život, zaradi za hranu i smještaj, no do kraja rata i kraja filma doživjet će i on transformaciju i iz mladića koji prvenstveno misli samo na sebe, postati svjestan važnosti onoga što čini. Dobro je tu prikazano i vrijeme i povijesne okolnosti, no svejedno mi je nešto u ovoj povijesnoj kombinaciji trilera i drame nešto falilo.

IMDB LINK 

Primjedbe