HIDDEN BLADE (2023,CHN) - 6,5/10


 

Ponadao sam se na prvu da bi ovo mogao biti jedan od onih iznimnih kineskih filmova koji nerijetko prođu ispod radara, a znaju biti prvoklasni. Od prve scene je jasno da je "Hidden Blade" kvalitetna produkcija, stilizirana ratna drama - triler snimljena s visokim estetskim standardima i prvoklasnom glumačkom ekipom koju predovodi omiljeni glumac Wong-kar Waija, Tony Leung. Vrijeme radnje je tu od druge polovice tridesetih pa do sredine četrdesetih, znači za vrijeme japanske okupacije i za vrijeme kada su počinjali unutarnji obračuni između nacionalističkog Kuomintanga Čang-kaj Šeka i komunističke partije Mao-ce Tunga.

No, kineski scenarist i režiser Er Chang ne samo da je tu priču odlučio zakomplicirati do krajnjih granica, već je radnja tu postavljena nelinearno, gotovo eliptično pa i ti stalni skokovi kroz vrijeme utječu na osjećaj konfuzije koji i obično imam gledajući sva ta uvijek mi skoro pa ista lica ljudi iz istočne Azije. Malo smo tu u 1937. godini pa skačemo u 1945. da bi se vratili u 1941., a onda se vratimo još malo unatrag u 1939. godinu. Sve tu djeluje tako zbunjujuće da mi je posve nejasno do kraja ostalo tko je tu špijun, a tko kontrašpijun, tko surađuje s Japancima stvarno, a kome je to tek paravan za kontraobavještajne aktivnosti.

U središtu priče su zapravo tri lika koji su se za vrijeme japanske okupacije zatekli u Šangaju. Jedan od njih je He (Tony Leung), koji se uoči japanskog napada na Pearl Harbour probio na mjesto direktora šangajske tajne policije, odjela za kontrašpijunažu koji nadzire japanski namjesnik Watanabe. No, pokazat će se da je to zapravo paravan i da je Heova lojalnost marionetskom režimu krinka jer i He i njegova žena zapravo tajno rade za kinesku komunističku partiju i odaju joj ključne informacije o Japancima. Treći ključni lik je mladi inspektor Ye čija se mladenačka ljubav također potajno pridružila komunističkoj partiji i sudjelovat će ona u pokušaju atentata na ministra u marionetskoj vladi.

I stvarno je prava šteta što je priča tu tako zakomplicirana i zbunjujuća jer vizualno "Hidden Blade" izgleda impresivno. Jasno nam je da je to vrijeme bilo prilično opasno i iznimno komplicirano, no Cheng kao da ni sam nije znao kako se izvući iz tog meteža koji si je sam zakuhao. Zbog toga sva ta kvalitetna produkcija, odličan produkcijski dizajn i scenografija koji definitivno nisu bili jeftini, uvjerljivi kostimi i sve što obične ide uz takve očigledno skupe period drame, djeluju dodatno potraćeno. Tu je pred kraj i duga akcijska scena borbe glavna dva protagonista koja posebno djeluje na silu ubačena u ovakvu stiliziranu triler - dramu i prava je šteta što si je Cheng zadao preveliku ambiciju. Da se odlučio za klasičnu naraciju i malo pročistio scenarij, sigurno bi to funkcioniralo puno, puno bolje.

IMDB LINK 

Primjedbe