SISI AND I (2023,NJE) - 7/10


 

Austro-ugarska carica Elizabeta ili Sisi ponovno je u modi jer nakon nagrađivanog austrijskog filma "Korzet" koji je luksemburškoj glumici Vicky Krieps donio nagradu za europsku glumicu godine, evo još jednog filma o carici u njemačko - austrijskoj produkciji. I "Sisi i ja" je modernistička povijesna humorna drama, stilizirana i snimljena pomalo u retro štihu, ali uz modernu glazbu poput Portisheada u pozadini. No, glavna novost je što je ovaj puta priča o čuvenoj carici ispričana iz perspektive mađarske plemkinje Irme Sztaray (Sandra Hüller) koja će postati bliska prijateljica sa Sisi.

Kraj je 19. stoljeća, a mama ne zna što bi sa "starom curom", Irmom. Nit' bi se ona udala, nit' joj se ide u samostan pa će je majka natjerati da postane svojevrsna služavka i društvo ćudljivoj i već ostarjeloj carici koja više uopće i ne živi na dvoru u Beču. Hirovita, ekscentrična carica ne da se kontrolirati i potpuno je nepredvidiva, a život uz cara i njegove bezbrojne ljubavnice postao joj je mučan. Zato je ona na grčkom otoku Corfuu napravila svojevrsnu aristokratsku komunu u koju pristup imaju samo žene (uz izuzetak starog batlera koji joj jako ide na živce).

Nakon što uspješno prođe svojevrsnu audiciju za ulazak u društvo, Irma će se polako približavati carici i postat će one bliske prijateljice, a još jedna je to u nizu filmova koji donosi posve drukčiju perspektivu i uvid u živote nekadašnje europske aristokracije. Jasno, i dalje su to dokoni bezveznjakovići koji ne znaju što bi sa sobom i od sebe, no Sisi kao da je svjesna toga i pomalo se gadi samoj sebi što se pretvorila u istu tu ekipu. Njemačka filmašica Frauke Finsterwalder zaista donosi posve drukčiji pogled na život slavne carice te je ona svojevrsni mit o Sisi odlučila rekonstruirati na neki svoj način.

Tako je Sisi tu odlučna žena koja je očigledno proživjela sve i svašta i kojoj je dosta svega toga. Pokušava ona pobjeći što dalje, no dužnosti i obveze koje nosi titula carice stalno je sustižu, a scenarij su Finsterwalder i njen muž, poznati švicarski pisac Christan Kracht bazirali na stvarnim Irminim zapisima. A mladu mađarsku plemkinju će karizmatična vladarica vrlo brzo privući u svoj mikrokozmos, ali shvatit će ona da je Sisi istovremeno i privilegirana manipulatorica koja će kad joj ustreba itekako iskoristiti svoju moć i položaj. Premijeru je "Sisi & Ich" imao u Berlinu, a imao je ovaj film i nekoliko nominacija u izboru za njemački film godine, a posve zasluženo je Tanja Hausner uzela nagradu za kostime.

IMDB LINK 

Primjedbe