CITY SLICKERS (1991,SAD) - 7,5/10


 

Kriza srednjih godina jedan je od onih pojmova koji mi je oduvijek zvučao glupo. Koje su to uopće srednje godine, jednostavno je nemoguće utvrditi pošto nitko ne zna koliko će živjeti. Netko krizu srednjih godina proživi sa 30, netko sa 50, a glavni junak ove simpatične western komedije koja je sigurno ostala u sjećanju svima koji su bili klinci početkom devedesetih, doživjet će na pragu 40. godine života. Mitch (Billy Crystal) upravo slavi 39. rođendan, a on i njegova dva najbolja prijatelja, Phil (Daniel Stern) i Ed (Bruno Kirby) kao da očajnički pokušavaju zadržati mladost.

U uvodnoj sceni vidimo ih u Pamploni kako trče s bikovima i stalno oni smišljaju neke avanture, putovanja i gluposti kojima kao da se trude drugima pa i samima sebi dokazati da su i dalje mladi. I dok Mitch radi neki marketinški posao na radio stanici, Phil je oženjen za pravu oštrokondžu koja ga drži za jajca i radi on u tastovom dućanu. Ed je pak posebno opsjednut time što godine prolaze i što stari, a taj kompleks pokušava izliječiti skakanjem iz veze u vezu s mlađim ženama. Nakon što se proslava 39. Mitchevog rođendana pretvori u potpunu katastrofu, odlučit će se zaputiti oni u novu avanturu, na dva tjedna kaubojskog života u Colorado.

I dalje sasvim solidno funkcionira ovaj simpatični miks tipične billycrystalovske slapstick buddy - buddy komedije o tipičnim gradskim tipovima i westerna. Bez obzira što je priča prilično stereotipna i intencijski film Rona Underwooda jaše po klišejima o gradskim tipovima koji su stigli na Divlji zapad. Uz Mitcha, Eda i Phila, ondje je šaroliko društvo sličnih tipova iz grada, uz jednu zgodnu mladu plavušu, ali i domaće društvo koje je s prijezirom gleda na ekipu dođoša. Tu je i stari kauboj Curly (Jack Palance) koji izgleda i ponaša se kao da je ispao iz nekog od klasičnih westerna s Johnom Wayneom ili Garyem Cooperom.

Akcija premještanja stoke s jednog kraja Colorada na drugi postoji uglavnom zbog sličnih turističkih pobuda i sve tu djeluje kao relikt nekih davnih vremena, a fina je to, neforsirana komedija o muškom prijateljstvu, prihvaćanju života i sve što on nosi te ujedno dijelom i parodija na klasični western. Zanimljivo je kako su "Gradski kauboji" bili i filmski debi za tada desetogodišnjeg Jakea Gyllenhaala kao Mitchevog sina. Iako naizgled bezazlen, zabavan i ne pretjerano ambiciozan film, skriva "City Slickers" u sebi puno životne mudrosti, topline i duha.

IMDB LINK 

Primjedbe