THE SETTLERS (2023,ČILE) - 8/10


 

Bila je ova surova i okrutna revizionistička western drama i čileanski kandidat za Oscara, a debitantski dugometražni film montažera Felipea Galveza Haberlea osvojio je nagradu kritike na festivalu u Cannesu. Impresivan je "The Settlets" ili "Los colonos" i vizualno jer snimljen je on u retro štihu kamerom koja savršeno iskorištava područje krajnjeg juga američkog kontinenta koji se naziva i Ognjena zemlja. To otočje je podijeljeno između Čilea i Argentine, a dogodio se ondje i vjerojatno posljednji u nizu velikih pokolja nad domorodačkim stanovništvom obiju Amerika.

Vrijeme radnje je sami kraj 19. stoljeća, a po stilu, ugođaju pa i glazbi djeluje to kao western, no nije to ni izbliza klasični western. Istovremeno je "The Settlers" brutalna i okrutna povijesna drama o svirepom i proračunatom obračunavanju s indijanskim stanovništvom, ali i misteriozni i enigmatični arty triler koji na nimalo ugodan način prikazuje kolonizaciju tog i danas gotovo pustog područja. Krajnji jug Čilea u zakup je dobio okrutni biznismen i zemljoposjednik Jose Menendez (uvijek dobro došli čileanski veteran Alfredo Castro) koji ondje uzgaja ovce. No, kada netko ubije ovcu ili dvije, on će organizirati tročlanu ekspediciju kako bi likvidirala sve patagonijske indijance koje pronađe.

Vođa te ekspedicije je bivši britanski vojnik Alexander MacLennan (Mark Stanley) koji i dalje nosi crvenu vojnu tuniku i naziva se poručnikom dok ga svi drugi znaju pod zloglasnim nadimkom "Crvena svinja". U toj ekipi je i Amerikanac, iskusni "lovac na indijance" Bill (Benjamin Westfall), podjednako okrutni manijak i sadist za kojeg je ubijanje indijanaca gotovo pa sport. No, treći član ekip je mladi tragač Segudno, mestik odnosno miješane bjelačke i indijanske rase. Ovom mladiću zapravo i nije jasno koji je njegov zadatak jer ostatak ekipe komunicira na engleskom jeziku koji on ne razumije, ali vrlo brzo shvatit će što se od njega traži. I djeluje od početka do kraja sve to gotovo pa halucinatorno, šokantno, kao latinoamerička filmska verzija McCarthyevog "Krvavog dijamanta", a film je to koji želi neskriveno prikazati kakvo je to bilo nasilje na kojima su nastale sve te države.

I ne samo nasilje, već i ljudi koji su se ondje skupljali. Najgori talog svijeta, šljam i ubojice sa svih strana koji su se u te nenastanjene i divlje pustoši očito odlučili skloniti od zakona u svojim zemljama, a ondje su se iznimno dobro snašli jer se pokazalo da su njihove vještine odnosno bešćutno ubijanje djece, žena i staraca iznimno tražene. No, vidjet ćemo da su još beskrupulozniji i okrutniji od tih egzekutora zapravo nalogodavci ovdje impersonirani u ciničnom Menendezu koji je uvjeren da je njegovo prirodno pravo čišćenje teritorija koji mu je dodijeljen od starosjedilačkog stanovništva. Snimio je Haberle iznimno kvalitetnu, vizualno impresivnu western dramu, podjednako šokantnu i egzotičnu jer tijekom svojih lutanja će ova tročlana ekipa susretati svakakve groteskne likove.

IMDB LINK 

Primjedbe