BLACK BUTTERFLIES (2022,FRA) - 7,5/10




 

Mračna trilerska mini-serija stiže nam iz Francuske, a "Les Papillons Noirs" ili "Black Butterflies" je jedna od onih priča u kojima će se posve ispreplesti prošlost i sadašnjost. Autorski dvojac Olivier Abbou - Bruno Merle radnju je postavio nelinearno i dok se glavni krak priče odvija u sadašnjosti, kroz flešbekove doznajemo i brojne sadržaje u prošlosti. A sve će tu krenuti kada Adrien (Nicolas Duvauchelle) koji pod pseudoninom Mody piše krimiće, pristane na ponudu starca Alberta (Niels Arestrup) da mu ispriča svoju životnu priču. Adrien je u kreativnoj krizi i nakon uspješnog prvog romana nema inspiracije i ideja, a ono što će se u početku činiti kao priča o romansi dvoje ratne siročadi, pretvorit će se ubrzo u nešto puno mračnije.

Ispričat će mu Albert tako kakao je on kao dječak još pedesetih postao prijatelj s djevojčicom Solange u koju se ubrzo zaljubio iako je ona bila kćer prostitutke i njemačkog vojnika zbog čega su je svi zlostavljali. A njihova ljubavna priča već šezdesetih će prerasti u krvavu romansu jer će Albert i Solange za sobom ostavljati trag smrti po cijeloj Francuskoj gotovo kao da su likovi iz Stoneovih "Rođenih ubojica". I nikad ih nitko nije uhvatio, a stari i teško bolesni Albert sada pred smrt sada želi olakšati dušu. Ili se tako barem na prvu čini, no nude "Crni leptiri" tu brojna iznenađenja i šokove. Podjednako su zanimljive i mračne tu priče iz sadašnjosti i Albertova životna štorija jer shvaćamo da je i Adrien mračan tip, depresivac misteriozne prošlosti koji je nekoć bio tajlandski boksač.

Pun je on bijesa i gnjeva, a Albertova priča kao da će ga istovremeno inspirirati za novo književno remek-djelo, ali i u njemu dodatno produbiti neke autodestruktivne nagone. Tu je i policijski inspektor Carrel (Sami Bouajila) kojem je opsesija pronalazak tih serijskih ubojica koji su desetljećima sijali smrt po francuskoj rivijeri. I dok je priča u sadašnjosti i vizualno baš mračna, kad pratimo događaje iz šezdesetih, potom i sedamdesetih i osamdesetih snimljeno je to u retro štihu, prepuno svjetla, boja i šarenila, a sve je to posve kontradiktorno onome što vidimo. Jer Albert i njegova Solange, ispostavit će se, pravi su francuski rođeni ubojice, psihopati koji su tijekom godine radili u frizerskom salonu, a tijekom godišnjeg odmora dodatno bi se opustili.

IMDB LINK 

Primjedbe