KARAOKE (2022,IZR) - 6,5/10


 

Meir (Sasson Gabai) i Tova (Rita Shukrun) par je u šezdesetim godinama koji živi u zgradi u predgrađu Tel Aviva. Zajedno su oni već 46 godina, a život kao da im je upao u kolotečinu. Kćeri su već odavno odrasle i odselile su, a dok Tova ima butik u gradu, Meir je učitelj koji si je uzeo godinu slobodnog. On se posebno čini kao da je u nekoj krizi kasnih srednjih godina, kao da počinje shvaćati da mu je ostalo još malo od života i da su najbolji dani daleko iza njega. Čini se da je depresivan, nesretan, nezadovoljan, kao da nikada u životu nije radio ono što je želio, već je šutke pristajao na sve ono što je Tova željela i predlagala.

No, sve će se to promijeniti kada se u penthouse na zadnjem katu njihove zgradi doseli Itzik (Lior Ashkenazi), bogati svjetski čovjek s prebivalištem u Miamiju. On je nešto mlađi od Meira, no djeluje on duhom i pojavom mlađe bar dva desetljeća. Vozi Maseratija, stalno u stanu organizira zabave i karaoke partyje, a vrlo brzo on će potpuno opčiniti ovaj par. Posebno se to odnosi na Meira koji kao da će se potpuno početi mijenjati jednom kada upozna Itzika i počne sve više vremena provoditi s njima i na njegovim karaoke zabavama. Kao da će se početi osjećati mlađe. Počet će farbati sijedu kosu, drukčije će se odijevati, a čak će se prijaviti i na casting za film, što mu je oduvijek bila želja, nakon što mu Itzik kaže da ima izražajnu, autentičnu facu kakva se baš traži u Hollywoodu.

Iako već ima dosta godina na grbači, pokazat će se da je Meir prilično povodljiv i učinit će sve kako bi se dopao novom karizmatičnom susjedu. Kako će vrijeme prolaziti kao da će se on potpuno mijenjati i iz prilično nezainteresiranog tipa koji je uvijek činio ono što bi mu žena naredila, postajat će on puno odlučniji i samosvjesniji. Premijeru je ova gorko - slatka humorna drama Moshea Rosenthala imala na festivalu u Tribeci, a imao je "Karaoke" i čak 11 nominacija u izboru za izraelski film godine. Na kraju ih je osvojio tri, od čega i nagrade za najbolju glavnu mušku i žensku ulogu koje su otišle Gabaiu i Shukrun za uloge Meira i Tove. Glumačke izvedbe su zapravo i najjači adut ove dopadljive humorne drame od koje sam ipak očekivao bar malo više.

IMDB LINK 

Primjedbe