SEARCHING (2018,SAD) - 9/10



"Potraga" je vjerojatno najprofitabilniji film koji se ove godine pojavio na tržištu jer ovaj je indie triler na uloženih milijun dolara do sada na kino-blagajnama zgrnuo više od 70 milijunčeka. I više nego sjajan rezultat za film jednog debitanta, američkog filmaša podrijetlom iz Indije koji se zove Aneesh Chaganty i koji je scenarij za ovaj nevjerojatno uzbudljivi triler napisao s američkim Armencem Sevom Ohanianom. No, osim što je "Searching" publiku privukao svojom uzbudljivom i napetom pričom, glavni razlog zašto je ovaj film toliko uspješan, taj je što se u cjelosti odvija na pametnim telefonima i računalima. Cijelu priču o obitelji Kim, samohranom ocu Davidu (John Cho, sjećate ga se možda iz onih "stonerskih" komedija o Haroldu i Kumaru, tipovima koji se stalno samo napušavaju, no čovjek je od tada očigledno napredovao, o čemu svjedoči i nominacija za najboljeg glavnog glumca za Independent Spirit Award za ovu ulogu) i njegovoj 16-godišnjoj kćeri Margot saznajemo isključivo putem modernih kompjuterskih platformi.

Nakon što mu je žena umrla od raka, a što saznajemo već u samom početku filma i to preko obiteljskih filmića koji se emitiraju preko računala, David se ostao sam brinuti za kćer. Njihovu komunikaciju također cijelo vrijeme pratimo preko računalnih platformi, chatova i pametnih telefona, a problemi nastanu kada 16-godišnjakinja jednog dana nestane. Djevojci se zagubi svaki trag, ne odgovara ona na tatkove poruke s mobitela, na videopozive i on preko njezinog računala i preko profila na raznim društvenim mrežama pokušava otkriti gdje bi mala mogla biti. Istragu vodi, dakako, policija, odnosno poznata inspektorica Vick (Debra Messing, Grace iz serije Will i Grace) te i njihovu komunikaciju, baš kao i cjelokupnu potragu pratimo preko računala i mobitela.

I mora se priznati da se ovo eksperimentiranje s tehnologijama prilično isplatilo jer "Searching" je jedan od originalnijih i inovativnijih filmova koji su se pojavili u duže vrijeme. Iako je činjenica da se u početku možda malo i teško bilo naviknuti na ovakav filmski format, priča je tako fino složena da se gledatelj (barem kad sam ja u pitanju) iznimno brzo navikne na ovu neobičnu situaciju. Ono što na prvu izgleda nemoguće, snimiti nevjerojatno napeti triler koji je ispričan isključivo preko smartfona, laptopa, browsera, nadzornih kamera i ostalih tehnoloških điđi-miđi za koje ne znam ni kako se zovu, Chaganty je u potpunosti uspio izvesti.

Bez ikakve sumnje za "Searching" bi se moglo reći da je pravi film u pravo vrijeme jer danas živimo u periodu kad smo praktički cijele živote preselili na kompjutore i pametne telefone. Možda o tome ni ne razmišljamo, no posve je jasno da bi danas život bez moderne tehnologije koju uzimamo zdravo za gotovo bio gotovo nemoguć. Upravo na toj premisi počiva i priča ovog filma i djelomično i zbog toga "Searching" djeluje dodatno uznemirujuće i šokantno jer nismo ni svjesni koliko su se naši životi promijenili u samo 10 ili 15 godina. Na jako pametan način ovdje se i problematizira pitanje tih brojnih društvenih mreža i sličnih platformi posredstvom kojih mislimo da imamo bezbroj prijatelja i ti su virtualni prijatelji gotovo zamijenili prave, fizičke prijatelje i kontakte. Možda nama malo starijima, kojima je za vrijeme odrastanja bilo posve normalno kontakte ostvarivati fizičkim putem i lice u lice sa stvarnim ljudima ovo danas djeluje dodatno nestvarno, no nesumnjivo je da su ljudi danas zahvaljujući toj tehnologiji daleko otuđeniji.

Tako i David, vrlo brzo kad krene potraga, počinje shvaćati da on svoju kćer uopće ne poznaje. Tek kad Margot nestane, on malo, pomalo kreće shvaćati tko je zapravo ona, a ukoliko je želi pronaći morat će je u kratkom roku što bolje upoznati i to putem tragova na njezinom kompjuteru i preko accounta za njene društvene mreže. I baš u tome se skriva glavni "catch", odnosno osnovna premisa ovog filma koji poručuje da koliko god taj virtualni svijet može biti opasan i uništava privatnost, istovremeno je i, rekli bi vjernici, bogomdan, jer ti nudi bezgranične mogućnosti. Definitivno bih ovaj film svrstao u uzak krug najboljih filmova godine, posebno kad je u pitanju američka produkcija, a posebno sam se razveselio što autori nisu upali u zamku samodostatnosti i nisu se zadovoljili samo time što snimaju inovativan i originalan film. Ne, "Searching" imponira i svojom odličnom pričom, odličnim glavnim junakom te je definitivno film koji se ne smije zaobići ni u kojem slučaju.

Primjedbe