ADAPTATION. (2002,SAD) - 8,5/10



Obično kada se povedu razgovoti o filmu, u prvom planu su glumci ili redatelj, a kao da zaboravljamo na one bez kojih ništa ne bi bilo. Vjerojatno svi znamo da je Steven Spielberg režirao "Jurski park", "Schindlerovu listu", "ET-a" ili "Spašavanje vojnika Ryana". Znamo i da je Scorsese režirao "Taksista", "Razjarenog bika", "Dobre momke" ili "Avijatičara", no kada bi se postavilo pitanje tko je napisao scenarije za sve te filmove, vjerojatno bi nastao potpuni muk. Iako je scenarij početna točka za nastanak svakog filma, u pravilu svi ti autori ostanu nekako zaboravljeni i rijetko kada ćemo se sjetiti tko je napisao ovaj ili onaj klasik, naravno ako sam režiser ujedno nije scenarist, što je čest slučaj zapravo kod najvećih autora poput Bergmana, Kurosawe, Fellinija ili Nolana i P. T. Andersona, da spomenem i neke od novijih.

Jedan od scenarista koji su se uspjeli iščupati iz tog pomalo nepravednog statusa je Amerikanac Charlie Kaufman, koji se krajem devedesetih proslavio jednom od najoriginalnijih i najluđih priča u modernoj filmskoj povijesti "Being John Malkovich". Kaufman je u toj bizarnoj i apsurdističkoj kombinaciji komedije, satire, drame i fantazije izmiješao brojne žanrovske elemente, potpuno izokrenuo neka nepisana filmska pravila, a u sličnom stilu je nastavio i sa svojim sljedećim filmom koji je također režirao Spike Jonze. Za razliku od "Being John Malkovich" za koji je napisao originalni scenarij, za "Adaptation" je Kaufman dobio zadatak adaptirati uspješnu knjigu Susan Orlean "The Orchid Thief". No, ispostavio se ovaj film kao jedna od najneobičnijih adaptacija književnih predložaka jer Kaufman nije samo adaptirao ovaj nefikcionalni roman, već je u film ubacio i samog sebe kako pokušava napisati scenarij. I svog fikcionalnog brata blizanca također.

Štoviše, njegov fikcionalni brat blizanac Donald također je potpisan kao jedan od scenarista, a obojicu braće Kaufman utjelovio je Nicolas Cage. I dok je filmski Charlie Kaufman nesiguran i iskompleksirani tip, povučeni i sramežljivi samotnjak koji je upao u spisateljsku blokadu strahujući da će cijeli svijet shvatiti da je on potpuna prijevara i da je prvi sjajan film koji je napisao bila puka slučajnost, njegov brat Donald je sušta suprotnost. Donald kao da je njegov alter ego, kao ono što je Mr. Hyde za Dr. Jekkyla, pretjerano samouvjereni tip, površni bezveznjak koji si je također umislio da je scenarist i odlučio je napisati scenarij za neki totalni treš, ni ne shvaćajući koliko je zapravo glupo sve ono što piše. Dok totalni perfekcionist i picajzla Charlie potpuno ludi i život mu se raspada jer ne zna na koji način knjigu Susan Orlean (koju je odglumila Meryl Streep, naravno uz još jednu u nizu nominacija za Oscara) pretočiti u scenarij, Donald ga stalno gnjavi sa svojim glupostima.

Priču je Kaufman ovdje fantastično strukturirao i uz neke stvarne likove je uvrstio i brojne fikcionalne likove i izmišljene podzaplete, a "Adaptation" je definitivno jedan od najčudnijih filmova koje smo imali priliku gledati posljednjih desetljeća. No, bez obzira na ovaj potpuno nekonvencionalni pristup i u naslagivanje više slojeva i priča u priči, bilo je ovo podjednako zabavno i duhovito, kao što se na "Adaptation" može gledati i kao na sjajnu satiru u kojoj je Kaufman izvanredno prikazao koliko taj scenaristički posao nerijetko može biti iscrpljujući. Prema vlastitom priznanju, nakon što je studiju predao scenarij za snimanje filma, mislio je da si je onime što je napravio zapečatio karijeru i da će svi misliti da je potpuno poludio. Kao što znamo, to se nije dogodilo i ubrzo se Kaufman bacio i na režiju te ga se danas smatra jednim od najboljih i najoriginalnijih američkih scenarista. 

Primjedbe