BARKSKINS (2020,SAD) - 7,5/10




Nekako sam posebno slab na sadržaje čija je radnja smještena u određeno povijesno razdoblje pa tako i ne čudi da sam odlučio priliku dati seriji koja nas vodi na područje današnje Kanade kasnog 17. stoljeća. Snimljena je ova serija prema epohalnom romanu američke spisateljice i dobitnice Pullitzerove nagrade Annie Proulx (Postcards, Shipping News, The Brokeback Mountain po kojem je Ang Lee snimio i istoimeni film). I dok se njezin roman odvija kroz razdoblje od 300 godina, sve od kraja 17. pa do finiša 20. stoljeća i u njemu se prati sudbina dvojice francuskih imigranta u Novi svijet i njihovih nasljednika, serija "Barkskins" u prvoj sezoni odvija se isključivo potkraj 17. stoljeća u francuskoj koloniji smještenoj na područje istoka današnje Kanade.

Vidjet ćemo kakva će biti sudbina ove serije čiji je autor Elwood Reid (američka verzija serije "The Bridge") i koja je snimljena u produkciji National Geographica i hoće li se "Barkskins" uopće snimati dalje. No, iako je produkcijski, po lokacijama i po autentičnosti svijet Nove Francuske kasnog 18. stoljeća ovdje izvrsno dočaran, susreo se "Barksins" s problemima s kojima se često susreću slične serije. Režijski, a ni glumački nije to bilo na razini najboljih televizijskih sadržaja, a posebno me iritiralo što su većina likova Francuzi koji pričaju na engleskom s glupim francuskim naglaskom. Možda sam naivno mislio da se od te bedaste prakse odustalo, no nažalost očito nije pa tako svi ovdje divane na francuskom engleskom kao da su zalutali u gostionicu Renea Artoisa u "Alo, alo".

Posebno mi je iritantan bio nastup inače dobrog britanskog glumca Davida Thewlisa (i dalje ga najbolje pamtim o sjajnoj ulozi u "Naked" Mike Leigha s početka devesetih), koji se krevelji i preglumljava gotovo kao Johnny Depp u ulozi Jacka Sparrowa u "Piratima s Kariba". Šteta što se pažnja nije posvetila na te detalje, tim više jer su pojedine epizode režirali i neki zaista dobri redatelji poput Davida Sladea (Hard Candy) ili Courtney Hunt (Frozen River). No, bez obzira na te probleme koji me iritiraju i smetaju možda više nego što bi trebali, priča je ovdje zaista zanimljiva, uzbudljiva i nudi mogućnosti za brojne sljedeće sezone.


Kao što je dobro poznato, dobar dio onih koji su se prvi zaputili u Novi svijet bio je valjda najgori ološ i šljam Europe. Tek kasnije su u Amerike počeli stizati i ekonomski migranti, no prvi val dođoša dobrim dijelom su bili ili pustolovi zaslijepljeni pričama o blagu i bogatstvu ili kriminalci koji su izbjegavali vješala ili giljotinu odlaskom u Novi svijet kao prisilna radna snaga (Indentured servants, vjerujem da se tog izraza sjećaju oni koji su nekoć igrali igricu Colonization) za tamošnje posjednike. Takva sudbina zadesit će i dva mlada Francuza, Renea Sela i Charlesa Duqueta, koji su upravo stigli u Novu Francusku i tamo su prodani kao Barkskinsi ili indentured servantsi ekstravagantnom pustolovu Claudeu Trepagnyju (Thewlis).

Ovaj ekscentrik odlučio je usred šume napraviti posve novo naselje, utopijski grad koji naziva "Doma", a Sela i Duqueta angažirao je kao drvosječe. I dok će jedan od njih ostati vjeran svom novom gospodaru, zasukati rukave i baciti se na rušenje hrastova, bukvi, a bogami i sekvoja, drugi će zbrisati i staviti se na raspolaganje engleskom trgovcu Cookeu. Taj tip će igrati vrlo važnu ulogu u cijeloj ovoj priči jer su odnosi između tradicionalnih rivala Francuza i Engleza standardno nategnuti i na rubu su otvorenog neprijateljstva. Tu su i indijanci iz raznih plemena, a posebno se ističu ratoborni Irokezi, koje i Francuzi i Englezi pokušavaju navabiti na svoju stranu i potkupiti ih da krenu u pobunu protiv ovih drugih.

Pomalo baulja ova serija i žanrovski između drame, avanture, murder - mystery trilera, akcije, solidno balansira između povijesne priče koja zapravo izvrsno prikazuje stanje i odnose u određenom mjestu u određenom trenutku, ali s potpuno fikcionalnim likovima i događajima. Kako se priča ovdje razvijala tako je i ova osmodjelna serija postajala sve bolja i motivacije likova postaju nam puno jasnije. Shvaćamo da je cijela ova kolonija koja se naziva Wobik zapravo premrežena sitnim interesima, krhkim savezima i da svi ovdje rade isključivo za vlastitu korist. Od samog početka jasno nam je da je Nova Francuska iznimno nasilno mjesto u kojem ljudski život i nije na osobitoj cijeni, a ondje obično uspjevaju oni najsiroviji i najsuroviji. 

Primjedbe