BRATSTVO (2019,RUS) - 7/10



Malo je nedostajalo da zbog loših ocjena na IMDB-u potpuno zaobiđem ovu akcijsku ratnu dramu o povlačenju sovjetskih trupa iz Afganistana. Vjerojatno bi tako i bilo da mi za oko nije zapelo ime redatelja i scenarista Pavela Lungina, autora koji se još početkom devedesetih predstavio nekim zanimljivim filmovima, a dobre stvari nastavio je raditi i kasnije. Od debitantskog "Taxi Bluesa", brutalnog "Luna Parka" pa do "Ostrov" ili mračne biografije ruskog cara Ivana Groznog "Tsar" iz dvijetisućitih. Naravno da mi je sve to izazvalo određenu sumnju pa sam se malo informirao o "Bratstvu" ili "Leaving Afghanistan" i ispostavilo se da film loše ocjene ponajviše ima jer baš ne prikazuje u najljepšem svjetlu trenutke vojnog poraza raspadajuće sovjetske Crvene armije i debakla u njihovom Vijetnamu, odnosno Afganistanu.

Ispostavilo se da je priča posve suprotna od onog što sam u startu mislio. Umjesto tipičnog modernog ruskog propagandnog agitpropovskog treša koji mogu gledati samo najzagriženiji rusofili i tipovi bez trunčice ukusa i samopoštovanja, "Bratstvo" je bila nevjerojatno naturalistička akcijska ratna drama iznimno kritična na afganistanski rat, koji je očito u Rusiji i dalje prilična tabu tema. Kao što sam i ranije naveo, Afganistan je za sovjete bio ono što je za Amerikance bio Vijetnam i poraz u sukobu kojim su htjeli pokazati mišiće, vjerojatno je i ubrzao raspad Sovjetskog saveza. Sam Lungin je istaknuo da je priča ovog filma inspirirana memoarima njegovog prijatelja Nikolaja Kovaljeva, časnika koji je sudjelovao u afganistanskom ratu da bi kasnije postao general u ruskoj vojsci, a umro je nekoliko mjeseci uoči premijere "Bratstva".

Naravno da je priča ipak ponešto izmijenjena u odnosu na stvarnost i da je dosta toga tu fikcionalizirano, bez obzira što je Lungin pokušao snimiti film u tipičnom doku-stilu, kamerom iz ruke i ulaskom u priču in medias res. Kraj je osamdesetih i sovjeti se počinju pripremati za povlačenje iz Afganistana jer su i oni uspjeli shvatiti da je poraz neizbježan i da im je ova nepotreban avantura donijela puno više štete, nego koristi, a ionako nestabilno područje dodatno destabilizirala, što ćemo saznati desetak godina kasnije. I dok se praktički cijela crvena armija priprema za povlačenje iz brdovitog Afganistana, gdje praktički iza svakog prijevoja i stijene potencijalno vreba neki mudžahedin sa zoljom ili snajperom, 108. motorizirana divizija dobila je posljednji zadatak.

Skupina mudžahedina zarobila je padobranca koji je ujedno i sin generala Vasiljeva. Nakon što se srušio njegov avion, brdski mudžahedini su ga pokupili ni ne znajući tko je zapravo on, no svejedno se nadajući razmjeni zarobljenika ili barem otkupnini. Upoznat ćemo tako pripadnike 108. divizije, njihove zapovjednike, KGB-ovce koji rade u pozadini, a vidjet ćemo ovdje i neke impresivne i brutalno realistične ratne scene. Vidjet ćemo ovdje sve ono najgore od vojske, posebno vojske u rasulu, krađu oružja i njegovu preprodaju mudžahedinima, šverc, pljačkanje lokalnog stanovništva, neviđeno divljaštvo s jedne, ali i hrabrost i herojstvo s druge strane. Bio je ovo ratni film snimljen na način kako bi se po mom mišljenju i trebali snimati ratni filmovi u kojima se neće podilaziti nekakvom nacionalnom patosu i produbljivanju mitomanije, već se što realnije pozabaviti i nekim ne toliko slavnim epizodama iz bliže ili dalje povijesti vlastitog naroda. Za najveću ocjenu ipak je tu nešto falilo, no svejedno je "Bratstvo" bio fini, žestoki i realistični ratni film kojeg svakako vrijedi pogledati. 

Primjedbe