CARNAL KNOWLEDGE (1971,SAD) - 7,5/10



Nakon "Diplomca" Mike Nichols se predstavio još jednim provokativnim i kontroverznim filmom o vezama i seksualnosti, a iako "Seksualno saznanje", kako je "Carnal Knowledge" preveden u nas, nikada nije uspio dostići status njegovog možda i najpoznatijeg filma, svejedno je to intrigantno djelo u kojem kroz četvrt stoljeća pratimo sudbinu dvojice najboljih prijatelja sve od kraja četredesetih pa do početka sedamdesetih. Sandy (Art Garfunkel) i Jonathan (Jack Nicholson) cimeri su na sveučilištu i mladići su to koji ne mogu biti različitiji. Dok je Sandy nježan, sramežljiv, povučen i ne pretjerano iskusan sa ženama, Jonathan je sirovi, egoistični, šovinistički macho agresivac. Dok Sandy idolizira žene, Jonathan ih objektivizira i jedini mu je cilj u životu skupiti što veći broj recki na svom buzdovanu, a iako imaju posve različit pogled na žene, veze i seks, zajedničko im je što niti jedan od njih ne može ili ne želi ostvariti dužu kvalitetnu vezu.

Snimio je Nichols "Carnal Knowledge" po scenariju poznatog američkog karikaturista, crtača stripova i satiričara Julesa Feiffera, koji je priču o prijateljstvu dvojice podijelo u tri poglavlja. Nakon što Sandyja i Jonathana u prvom dijelu upoznajemo kao studente, u drugom dijelu su oni ljudi u tridesetim godinama, a u završnom činu su već sredovječni muškarci od kojih 45 godina koji se i dalje bakću s istim problemima i nisu se previše promijenili od studentskih dana. U početku njih dvojica redovito diskutiraju o ženama i komentiraju ih (glavna uzrečica kojom opisuju da im je neka privlačna glasi "ne bih je izbacio iz kreveta!") te vrlo brzo shvaćamo koliko su različiti i po tom pitanju. Sandy želi djevojku s kojom će se povezati na intelektualnoj razini i mašta o ozbiljnoj dugotrajnoj vezi, dok Jonathana zanimaju samo njeni fizički atributi i zanima ga samo usputni seks.

Kako će sa svojim stavovima, razmišljanjima i pogledom na žene prolaziti kroz život saznavat ćemo u razlitičim fazama njihovog života, a iako bi se "Carnal Knowledge" možda najbolje moglo opisati kao humornu dramu, nije to film koji ide na jeftine štosove. Bila je to jedna od prvih većih uloga tada iznimno perspektivnog glumca u usponu Jacka Nicholsona, koji zaista nosi cijelu ovu priču, a u epizodnim ulogama pojavljuju se neki tadašnji pravi seks-simboli poput Ann-Margaret, Candice Bergen ili Rite Moreno. Stilski i tematski bio je ovo prilično neobičan i netipičan film koji je prilično polarizirao publiku i kritiku i koji na satiričan, možda pojednostavljen način prikazuje što muškarci očekuju od života, veza i žena. 

Primjedbe