CITIZEN K (2019,SAD) - 8/10



Neumorni američki dokumentarist Alex Gibney odlučio se pozabaviti likom i djelom možda i najpoznatijeg ruskog oligarha Mihaila Hodorkovskog, no "Građanin K" (Amerikanci njegovo prezime pišu s prvim slovom K odnosno Khodorkovsky pa od tuda taj naziv koji pomalo aludira i na čuveni klasik Orsona Wellesa) ujedno je i dokumentarac o postsovjetskoj Rusiji sve od tranzicije pa do danas. I sada će neki, vjerujem, reći, evo ga Amerikanci radi propagandne filmove protiv majčice Rusije i ocrnjuju velikog vođu Putina, stavljajući u prvi plan tipa koji je dobrih deset godina odležao u zatvoru zbog gospodarskog kriminala, oligarha koji se nakrao toliko koliko svi tajkuni zajedno s naših područja nisu uspjeli, a još bi bio u zatvoru da mu se dobrostivi Putin nije smilovao. 

Da je riječ o takvom filmu, vjerojatno bih ga u startu zaobišao ili ugasio nakon prvih nekoliko minuta, no Gibney je dovoljno iskusan i dovoljno lucidan da se ne dopusti navući tipu poput Hodorkovskog, koji se, zasigurno, želio prikazati kao glavni borac za slobode i ljudska prava u Rusiji. No, očito je kako autor ima izvjesnih simpatija prema elokventnom, načitanom, naizgled potpuno smirenom, iznimno inteligentnom te i dalje nadasve bogatom disidentu, koji na pitanje je li uspio za crne dane kada ga je Putin bacio u zatvor uspio spremiti što novca sa smiješkom odgovara da je nekako uspio sakriti nekoliko stotina milijuna dolara.

Iako dobar dio ovog filma odlazi na intervjue s Hodorkovskim, koji danas kao disident živi u Velikoj Britaniji i čim bi stupio na tlo Rusije, odmah bi bio uhićen zbog optužbi za organizaciju ubojstva, Gibney nas kroz priču o ovom beskrupuloznom oligarhu upoznaje s Rusijom devedesetih. Zemljom čiju su tranziciju iz socijalizma u (nazovimo to) kapitalizam obilježili nevjerojatan lopovluk, nasilje, siromaštvo i bijeda, a u takvim okolnostima na površinu su isplivali tipovi poput Hodorkovskog. Za vrijeme vladavine Borisa Jeljcina, bio je Hodorkovski najmoćniji i najbogatiji od sedam ruskih oligarha koji su potkraj devedesetih u svojim rukama držali nevjerojatnih 50 posto ruske ekonomije. Vidjet ćemo kako je izgledala vaučerska privatizacija na ruski način koju bismo mogli opisati i kao klasično torbarenje, ali i kako se tih sedam oligarha dokopalo najvažnijih resursa u Rusiji.

Kad je sredinom devedesetih zaškripalo i država nije imala za plaće i penzije, ponudili su se oligarsi državi posudili novac. Zauzvrat su zgrabili državne firme i prirodne resurse pa je tako Hodorkovskom pripala naftna kompanija Jukos. S obzirom na prirodne zalihe, vjerojatno bi i netko s kvocjentom inteligencije na razini sobne temperature od Jukosa napravio jednu od najmoćnijih firmi na svijetu, a kamoli ne iznimno inteligentni i perfidni tip poput Hodorkovskog. I zgrtala je sva ta oligarhska ekipa milijarde i milijarde dok su prosječni stanovnici živjeli u bijedi, a zatim se pojavio novi predsjednik. Gotovo ni otkuda stigao je Vlado Putin, zgrabio čvrsto kontrolu nad zemljom, a potom se odlučio obračunati s oligarsima koji su predstavljali opasnost za njega.

Naravno, nije to Putin učinio kako bi Rusiju učinio poštenom zemljom i kako bi kaznio kriminalce, već zato što je strahovao da ti oligarsi, koji su držali praktički sve medije u zemlji, a posebno Hodorkovski, predstavljaju političku opasnost i mogli bi mu biti ozbiljni konkurenti ako odluče ući u politiku. Jasno da je te stare, sada nepodobne oligarhe, koji su ili završili u egzilu ili kao Hodorkovski u zatvoru ili ubijeni kao Boris Berezovski, Putin zamijenio s podobnom ekipicom novih oligarha koji su mu odani i kojima je on na čelu. I sada nakon što ga je pod pritiskom svjetske zajednice Putin amnestirao, Hodorkovski je iz egzila jedan od glavnih boraca protiv Putina i njegove doživotne vladavine te glavni financijer uglavnom proganjane i zabranjene oporbe.

Podjednako koliko je ovo dokumentarac o Hodorkovskom, "Citizen K" je i film o Putinu i njegovoj apsolutističkoj vladavini u prostorno najvećoj zemlji svijeta i načinu na koji je uspio potpuno uništiti kompletnu oporbu. Jedan kriminalac sada je iz egzila odlučio krenuti u borbu protiv drugog kriminalca i bez obzira što puno toga što Hodorkovski govori o Putinu zasigurno i stoji, činjenica je da je i sam građanin K, kako ga Gibey naziva, ne može imati neku moralnu težinu. Bez obzira na sve, ovo je jedan prvoklasni politički dokumentarac, intrigantno djelo koje je premijerno prikazano u službenoj konkurenciji programa u Veneciji, a sa "Citizen K", Gibney je samo nastavio niz prvoklasnih istraživačkih dokumentaraca koje snima već godinama.

Primjedbe