DOWNHILL (2020,SAD) - 6,5/10



Billie (Julia Louis-Dreyfuss, najpoznatija kao Elaine iz Seinfelda) i Pete (Will Ferrell) supružnici su čije će razlike izaći na površinu tijekom odmora na skijanju u Austriji. Iako je jasno da se među njima nezadovoljstvo kuha godinama, cijela situacija će eskalirati kada mondeno skijalište pogodi lavina s obližnje planine. Dok će skijaši pa tako i ova obitelj uživati u poslijepodnevnom suncu i ručku na terasi jednog restorančića, stuštit će se lavina, a Pete će samo zgrabiti mobitel pobjeći kako bi sačuvao živu glavu, ostavivši svoju ženu i dva sina na milost i nemilost snježnoj sili. Srećom pa se nikome neće ništa dogoditi, no Billie će strašno pogoditi Peteov sebičan postupak. Prisilit će ih ova situacija da ozbiljno razmisle o vlastitom odnosu i o svojim životima te ćemo vrlo brzo shvatiti da njihov brak nije bio ni izbliza idiličan kao što se činio na samom početku.

Bio je "Downhill" još jedan u nizu američkih remakeova poznatih neameričkih filmova pa je tako sada na red stigla i uspješna humorna drama Šveđanina Rubena Östlunda "Force Majeure". Srećom pa iskusni scenarist kao što je Jesse Armstrong (Four Lions, In the Loop i kreator superuspješne serije "Succession") nije upao u zamku pukog prepisivanja poznatog filma, već je "Force Majeure" ovdje poslužio tek kao inspiracija. Ali i svjevrsni svjetionik i nešto za usporedbu i dakako da "Downhill" nije uspio dobaciti do kvalitete svog prethodnika. No, daleko od toga da je to baš tako slab film i da bi ga se nužno trebalo zaobići. Willa Ferrella naučili smo gledati u blesavim komedijama, no imao je on zanimljivih uloga i u, nazovimo to, ozbiljnijim filmovima, a ovaj puta on se pokazao kao odličan izbor iz jednostavnog razloga što čovjek bez problema može povjerovati da bi baš on pobjegao i ostavio obitelj u situaciji kao u ovom filmu.

Najbolje bi se "Downhill" žanrovski mogao smjestiti negdje između crne komedije i drame, a bio je to drugi film koji je zajedno režirao dvojac Nat Faxon - Jim Rash. Ova dva ne pretjerano poznata i uspješna glumca konačno su se uspjeli proslaviti scenarijem za "The Descendants" koji je u film pretvorio Alexander Payne i donio svoj trojici Oscare za najbolji adaptirani scenarij. Potom su Faxon i Rash sami napisali i režirali dopadljivu coming-of-age humornu dramu "The Way Way Back" tako da se svakako na "Downhill" može gledati i kao na svojevrsni korak unatrag. Svejedno, nije to zaista sad toliko loše kao što se može pročitati ponegdje ili kao što pokazuje ocjena na IMDB-u (4.8 u trenucima dok ovo pišem), no da bismo preživjeli i bez ovog remakea, svakako! 

Primjedbe