EL ROBO DEL SIGLO (2020,ARG) - 8/10



Ovaj argentinski film pljačke bez ikakve sumnje jedan je od najzabavnijih i najuzbudljivijih filmova koji se mogu pogledati ove godine, a "El robo del siglo" ili "The Heist of the Century" je krimi komedija snimljena po stvarnim događajima iz 2006. godine. Filmovi pljačke ionako su u pravilu sadržaj s kojim se teško može pogriješiti još od "Rififi", "The Asphalt Jungle" ili "The Killing" iz pedesetih pa preko "Ocean's 11" i sličnih filmova iz kasnijeg razdoblja, a argentinski filmaš Ariel Winograd snimio je film koji gotovo pa može stati u istu rečenicu sa svim ranije navedenim filmovima. I što je najbolje od svega, scenarij za film je uz pomoć argentinsko - američkog producenta Alexa Zita, sam i napisao mastermind cijelog ovog događaja iz 2006. godine, Fernando Araujo.

Upravo njemu je negdje 2005. godine pala na pamet ideja o pljački poslovnice Banco Rio u gradiću Acassuso, udaljenom petnaestak kilometara od Buenos Airesa. Pretpostavljam da je priča ipak tu ponešto prilagođena i dotjerana za dramaturške potrebe, no ovaj pomalo boemski tip i trener borilačkih vještina koji po cijele dane puši travu koja mu pomaže da se fokusira, osmislio je savršen plan za pljačku banke. Araujo (Diego Peretti), tip koji nikada u životu nije izveo nešto slično, počeo je tako okupljati ekipu potrebu za pljačku, a naći će se ondje svakakvi tipovi, među njima i iskusni lopov Mario (Guillermo Francella, najpoznatije lice u ovoj glumačkoj ekipi). Baš kao i u većini sličnih filmova u prvom dijelu pratit ćemo njihove minuciozne pripreme i kako su mislili da su sve uspjeli isplanirati i do najsitnijeg detalja, a u drugoj polovici kreće sama pljačka.

Iako smo se već imali prilike nagledati sličnih filmova pljačke, odiše "Pljačka stoljeća", koja je hrvatsku premijeru imala na Festivalu mediteranskog filma u Splitu da bi se potom zaputila i u kina željna dobrih filmova uslijed nestašice izazvane koronom, crnim humorom i duhom. Iako vjerojatno nitko od nas u stvarnom životu ne podržava lopovluk i krađu, nemoguće je u ovakvim filmovima ne navijati za ovakvu simpatičnu robinhudovsku ekipu. Ova priča navodno je poslužila i kao inspiracija za popularnu španjolsku seriju "La casa de papel" / "Money Heist" od koje sam odustao nakon prve sezone jer se to počelo pretvarati u potpunu besmislicu, a s ovim filmom takvih problema definitivno nema. Ako se od filma traži vrhunska zabava i razbibriga, "Pljačka stoljeća" najbolji je mogući izbor.

Primjedbe