EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT SEX (1972,SAD) - 9/10



Bila je ova komedija / parodija jedan od prvih filmova s kojim je pažnju na sebe skrenuo legendarni Woody Allen, a "Sve što ste ikada željeli znati o seksu (a niste se usudili pitati)" sastoji se od šest kratkih priča. Na ovu komediju koja obiluje britkim, provokativnim humorom Allena je inspirirala istoimena knjiga Davida Reubena, američkog psihijatra i samoprozvanog stručnjaka za seks. Bila je ta knjiga i jedan od prvih svojevrsnih uputa za seks koja je krajem šezdesetih ušla u popularnu kulturu i imala je veliki efekt ne samo na seksualnu edukaciju, već i na liberalizaciju po do tada često tabuiziranom seksu o kojem se do šezdesetih puno i nije govorilo. Bila je ova knjiga i najpopularnija nefikcionalna knjiga svog vremena i bila je na samom vrhu najprodavanijih knjiga u više od pedeset zemalja.

Allen je u mnogo čemu bio prvi pa je tako i ovaj njegov film dugog imena ne samo prvi film koji je nastao po adaptaciji nečega što danas nazivamo self-help literaturom, već i prva antologijska komedija pošto ovdje imamo šest kraćih priča koje tematiziraju seks. U nekima od njih kao glavni lik pojavljuje se i sam Allen, a iako se često ovom filmu prigovaralo da neki od skečeva baš i ne funkcioniraju najbolje na filmu, meni je ovo oduvijek bio jedan od najdražih, najduhovitijih i najsimpatičnijih Allenovih filmova. Iako je činjenica da je u ovoj fazi karijere Allen, koji je karijeru počeo kao pisac skečeva i scenarija za televiziju, bio bolji pisac nego redatelj ili glumac, neke od ovih priča s vremenom su postale antologijske i legendarne.

Poput one u kojoj genijalni Gene Wilder glumi liječnika koji se zaljubio u ovcu. Ili one u kojoj je Lou Jacobi oženjeni sredovječni muškarac koji se u slobodno vrijeme voli odjevati u žensku odjeću što će ga dovesti u ozbiljne probleme kad svoju skrivenu perverziju počne upražnjavati tijekom obiteljskog ručka. U jednoj epizodi Allen parodira i filmove kakve je šezdesetih u Italiji snimao Michelangelo Antonioni pa je cijeli skeč i snimljen na talijanskom, dok je skeč kojim se otvara film ujedno i parodija na šekspirijanske filmove koji su i u to vrijeme bili iznimno popularni. I iz današnje perspektive "Sve što ste oduvijek..." djeluje iznimno provokativno, duhovito i zabavno iako je činjenica da neki skečevi funkcioniraju puno bolje od drugih. 

Primjedbe