GIVE ME LIBERTY (2019,SAD) - 6,5/10



Ruski nomadski nezavisni filmaš Kiril Mihanovskij, koji je nakon filmova snimljenih u svojoj zemlji i Brazilu odlučio svratiti malo i do Amerike, donosi nam jednu prilično grotesknu i kaotičnu real-time crnohumornu dramu u kojoj prvenstveno pratimo jedan dan u životu vozača medicinskog saniteta. Vic (Chris Galust, naturščik kojeg je Mihanovskij upoznao u pekari u Brooklynu) dolazi iz obitelji ruskih imigranata nastanjenih u Milwaukeeu, a njegov stresni dan počinje kad svog potpuno dementnog djeda pokušava pripremiti za sprovod tetke Ljilje. Djed se totalno gubi, samo sekunda da Vic makne pogled s njega je dovoljna da ovaj izazove požar u kući, no to je samo početak jer uz čitav niz fizički i mentalno hendikepiranih ljudi koje svakodnevno razvaža, tog dana ima zadatak i skupinu ruskih penzionera odvesti na sprovod.

Tako među putnicima koje vozi Vic ima i bolesno pretilog tipa koji se sam više ne može kretati, mentalno hendikepiranu djevojku koja ide na talent show pjevati "Rock Around the Clock", mladu crnkinju koja boluje od ALS-a Tracy, a na sve će se nadovezati društvo veselih Rusa koji idu na sprovod. Veselim ruskim penzićima svojevrsni vodič je nekadašnji boksač Dima, tip koji se ne gasi, stalno nešto melje i djeluje poput nekakvog prevaranta. K tome, Vic stalno kasni, u gradu je potpuni kaos jer su u tijeku nekakvi prosvjedi, a iz trenutka u trenutak situacija postaje kaotičnija i frenetičnija. Moglo bi se za "Give Me Liberty" reći da je ogledni primjerak anarhističkog filma prepunog improvizacije, koji ujedno nudi i humanistički pogled na sve te potpuno marginalizirane ljude i zajednice ugurane u kombi, od neasimiliranih ostarjerlih ruskih migranata, siromašnih afroamerikanaca pa do hendikepiranih ljudi.

Snimljeno je ovo u tipičnom naturalističkom stilu, kamerom iz ruke, djeluje sve to dosta sirovo i nevjerojatno je brzog tempa, divlje i anarhično iako nakon nekog vremena postane pomalo repetitivno, kad se početno iznenađenje ove sulude ekipe potroši. I "Give Me Liberty" je jedan od filmova u kojima se pomalo brišu granice između filma i stvarnosti jer svi ti likovi djeluju potpuno autentično i stvarno. Tim više jer uz tek nekolicinu profesionalnih glumaca imamo ljude kojima je ovo prvo glumačko iskustvo, a mnogi od njih zaista i pate od nekog mentalnog i fizičkog hendikepa. Premijerno je ovaj film prikazan na festivalu u Sundanceu, a "Give Me Liberty" je dobio i nagradu za nezavisni film godine koja nosi ime po pioniru američkog nezavisnog filma Johnu Cassavetesu i koja se dodijeljuje ekipama filma snimljenih s budžetom manjim od pola milijuna dolara. 

Primjedbe