GREED (2019,GBR) - 7/10



Michael Winterbottom hiperproduktivni je britanski filmaš, zbog čega djelomično i kvaliteta njegovih filmova često oscilira, no svejedno je to autor vrijedan pažnje. Snimao je on i igrane filmove i dokumentace, a u ovoj satiri svijeta bogatih i slavnih ponovno je udružio snage s poznatim sunarodnjakom i komičarem Steveom Cooganom s kojim je radio serijal filmova i seriju "The Trip". Coogan je ovdje sir Richard "Greedy" McCreeadie, milijarder i modni mogul koji se upravo na grčkom otoku Mikonosu sprema proslaviti 60. rođendan. I naravno da to ne može biti bilo kakva proslava, već je angažirao on cijelu vojsku potplaćenih radnika da mu pripreme tematsku proslavu u stilu Gladijatora. Gradi se tako cijeli amfiteatar, angažirani su lavovi, svi gosti morat će biti odjeveni u stilu Rimljana, a pozivi su pozvani svim svjetskim celebrityjima. Jedina je dvojba koga od pjevača angažirati za proslavu, Beyonce, Rihannu ili Eltona Johna?

Paralelno s pripremama za proslavu rođendana, kroz flešbekove pratimo i životnu priču ovog ljudskog šljama i to pomalo u stilu mockumentaryja. Jer Greedy je za pisanje knjige o samom sebi angažirao novinara Nicka (David Mitchell), koji je razgovarao s brojnim ljudima iz njegove prošlost kako bi stvorio što kompletniju sliku o ovom bahatom, škrtom i zaista karikaturalnom milijarderu. Saznat ćemo tako kako se ovaj šibicar i sitni prevarant počeo uspinjati na društvenoj ljestvici sedamdesetih i osamdesetih, a pratimo i njegov nedavni slučaj pred vladinim istražnim organima u kojima ga se istražuje zbog financijskih i etičkih malverzacija u modnoj industriji. Vrlo brzo postat će nam ovdje jasno da je do svega onoga što ima McCreadie stigao divljom eksploatacijom, često više ilegalnim nego legalnim radnjama, poreznim prijevarama, gašenjem poslova u Velikoj Britaniji i seljenja na daleki istok gdje žene i djeca rade za crkavicu uz koju jedva preživljavaju, dok on zgrće milijarde.

Intencijski je Winterbottom ovdje sve pretjerano naglasio i potencirao jer "Greed" je prvenstveno satira pa tako ovdje imamo i izbjeglice s blistok istoka koje su se naselile na javnim plažama na Mikonosu, no Greedyju smetaju jer mu kvare pogled. Tu je i njegova mater, jedna od onih sirovih i neotesanih Irkinja iz kamp kućica, koja ima dobrih 80 godina, no plastičnim operacijama i sličnim estetskim zahvatima uspjela je postići da izgleda kao da joj je bar 20 godina manje. I njegova djeca su tipična djeca milijardera, kćer mu je razmažena glupačica koja snima svoj reality show, a sin mu je nedojebani i iskompleksirani tinejdžer koji bi kresnuo tatinu curu manekenku.

Iako Winterbottom ovdje pomalo nastupa i iz pozicije propovjednika i aktivista te kao da prstom pokazuje gledajte ljudi taj šljam koji se kupa u novcu i ne zna što bi s njim dok vas bacaju iz domova, bilo je ovo zabavno, duhovito i ironično. Iako na prvu možda i djeluje pretjerano, ne bih se kladio da baš tako ne izgledaju životu tih sretnika koji su se uspjeli obogatiti na tuđoj nesreći i kojima je sve to što rade nešto najnormalnije. Tako je i Greedy zapravo odvratni škrtac koji je godinama izvlačio novac iz svojih firmi i tjerao ih u bankrot, a vidjet ćemo i na koji se perfidni način uspio tako obogatiti. Iako je "Greed" prvensteno satira i subverzivna komedija, meni je kad vidim te pijane milijardere zapravo muka i osjećam se baš jadno i bijesno, čak toliko da takvima poželim sve najgore, da dožive sudbinu koja očekuje i glavnog antijunaka ovog filma.

Primjedbe