MILITARY WIVES (2019,GBR) - 6,5/10



Britanca Petera Cattanea vjerojatno najbolje pamtimo po kultnoj humornoj drami iz 1997. godine "The Full Monthy", simpatičnoj i duhovitoj priči o šestorici manualnih radnika koji su ostali bez posla pa su se počeli baviti striptizom. Iako svi oni izgledaju kao tipični working class Britanci, nakon zatvaranja tvornica i izmještanja industrije odlučili su oni na ovaj način pokušati zaraditi. Iako je nominalno "Full Monty" bila komedija, doticao se ovaj kompleksni i slojeviti film i nekih puno ozbiljnijih tema kao što su nezaposlenost, depresija, impotencija, homoseksualnost, samoubojstvo, propast britanske radničke klase i kako se prosječni muškarac nosi s vlastitim tijelom jer nitko od njih nije bio isklesan kao pravi striper i trebalo je pobijediti i zbog toga strah od javnog nastupa.

I stilski i tematski "Military Wives" je pomalo na tragu "The Full Monty", samo što sada pratimo skupinu žena različitih pozadina, podrijetla, društvenog i obrazovnog statusa koje su se odlučile baviti nečime što im baš i nije toliko znano i poznato. Sve te žene povezuje što su one supruge britanskih časnika i vojnika i zajedno s njima žive u vojnoj bazi, a kada njihovi muževi odu na šestomjesečnu vojnu misiju u Afganistan, morat će pronaći one neku zajedničku zanimaciju. U središtu priče su Kate (Kristin Scott Thomas), tipična uštogljena Britanka čiji je muž pukovnik i Lisa (Sharon Horgan), puno opuštenija, prizemnija i pristupačnija žena, koje će zajedničkim snagama osnovati pjevački zbor vojnih supruga. I Katein sin bio je vojnik koji je poginuo u nekoj od prethodnih misija i pokušava ona biti dominantna te skupini žena koje baš i nisu pretjerano kulturne i obrazovane nametnuti školski tvrdi način, dok Lisa svemu prilazi puno opuštenije, zbog čega je Kate stalno kritizira, omalovažava i ponižava, pokušavajući na taj način prikriti vlastite probleme i bol.

Između njih će se razviti i veliki rivalitet dok pripremaju svoje kolegice iz zbora za skorašnji nastup u Royal Albert Hallu pošto će se ovaj zbor ubrzo pretvoriti u pravu medijsku senzaciju i privući će pažnju mnogih. Snimljen je ovaj film prema stvarnim događajima, a baš na tragu "The Full Monty" i "Military Wives" je na prvu pitka i feel-good komedija koja u sebi skriva mnoge kompleksne teme koje idu sa sličnim sudbinama žena čija je sudbina čekati da se njihovi muževi vrate s bojišta. Ili da im samo donesu obavijest da se njihov čovjek nikada neće vratiti iz rata. Bez obzira što je "Military Wives" jedan od onih filmova koji pomalo podilazi publici, igra na emocije i krcat je klišeima koje bismo i očekivali u ovakvom djelcu, svejedno je to bilo sasvim OK. Čak i duhovita na trenutke, topla, empatična i dirljiva gorko - slatka priča koju je režirao doktor za slične priče. 

Primjedbe