RELIC (2020,AUS) - 6,5/10



Nakon što Edna (Robyn Nevin), dementna žena u sedamdesetim godinama koja živi sama nestane, u potragu za njom zaputit će se njena kćer Kay (Emily Mortimer) i unuka Sam (Bella Heathcote). Stara Edna ubrzo će se vratiti u svoj dom u predgrađu nekog provincijskog australskog gradića, no vrlo brzo postat će nam jasno da demencija nije jedini problem ove starice. Ispostavit će se kao da je neka zlokobna prisutnost opsjela i kuću i staru i kao da želi preuzeti kontrolu nad njima, a Kay i Sam sljedeće bi mogle biti na putu. Ovo bi bio najkraći mogući opis drame / horora koji nije ni klasični horor o opsjednutoj kući. Nije ni tipična psihološka drama, kao ni tipični metaforički horor u kojem se simbolizam duhova, demona i sličnih prikaza koristi kako bi se istražili odnosi između majke i kćeri i to puta dva ili kako bi se na nekoj simboličkoj razini prikazalo pogoršanje zdravlja i općenitog fizičkog stanja kod stare voljene osobe poput roditelja ili u ovom slučaju bake. 

"Relic" je zapravo sve to u jednom, a debitantski film mlade Australke Natalie Erike James s kojim se predstavila na festivalu u Sundanceu, funkcionira iznenađujuće dobro i sve te teme fino su sljubljene u zanimljivu i čvrstu cjelinu. Od samog početka imamo ovdje zloguk, nelagodan i jeziv ugođaj, a da se naslutiti da među sve tri žene postoji nešto što se godinama nije izreklo, neke prešućene zamjerke, nešto iz prošlosti što ih sve tišti i muči. Iako nam je od početka jasno da s Ednom nešto nije u redu, posebno kad se odjednom pojavi s ranama na tijelu koje su puno ozbiljnije od običnog osipa, što ona tvrdi, priča se ovdje razotkriva polako, strpljivo i malo po malo James nam daje neke hintove.

Pomalo na tragu "Babadooka" ili "Hereditary" i "Relic" je jedan od onih psiholoških horora u kojima se razrađuju odnosi između roditelja i djece da bi tek kasnije prerastao u tipični horor u kojem ima i jump scareova, no ovo nije jedan od onih štancerskih horora napisanih i režiranih po nekoj klasičnoj formuli. Sve tri glumice su na visini zadatka, a i James je pokazala da bi na nju u budućnosti mogli ozbiljno računati i bez obzira na minimalistički pristup i činjenicu da se praktička cijela radnja odvija u jednom interijeru i da uz tek povremene situacije imamo samo tri glavna ženska lika, "Relic" je bio sasvim solidan arty horor koji bi mogao zadovoljiti apetite i zahtjevnije publike.  

Primjedbe