THE DESCENDANTS (2011,SAD) - 8/10



Američki filmaš Alexander Payne gotovo pa se specijalizirao za pomalo intimističke, ali ujedno i univerzalne humorne drame, a ova dopadljiva, emotivna i duhovita priča smještena na Havaje, ujedno je bio i jedan od njegovih najuspješnijih filmova. Donijeli su mu "Nasljednici" i drugog Oscara za najbolji adaptirani scenarij, a bio je ovaj film nominiran i za Oscare u kategoriji najboljeg filma, režije, najboljeg glavnog glumca (George Clooney) i montaže. Bili su "The Descendants" i jedan od onih neočekivanih kino hitova te su na kino blagajnama zaradili gotovo 180 milijuna dolara, čak devet puta više od budžeta koji je iznosio dvadesetak milijuna. I u ovom filmu Payne je savršeno uspio prikazati naizgled obične i prosječne živote ljudi koji su se iznenada našli u potpuno nepredviđenim okolnostima. Ovu zapravo dosta tužnu priču, uspio je Payne sa suradnicima Natom Faxonom i Jimom Rashom u idealnim trenucima začiniti s odmjerenom dozom duha i humora.

Kao inspiracija za ovu humornu dramu poslužio je istoimeni roman književnice s Havaja, Kaui Hart Hemmings, a uz majstorski scenarij, velike zasluge za odlično funkcioniranje cijele ove priča pripadaju i nadahnutim glumačkim izvedbama Clooneyja i ostatka ekipe. Za mene je uloga Matta Kinga, odvjetnika iz Honolulua koji je u naslijeđe dobio zemljište od 25 tisuća hektara vrijedno stotine milijuna dolara i dalje jedna od najboljih u Clooneyjevoj karijeri. King je glavni povjerenik povjerenstva koje brine o skupocjenom zemljištu koje je njegova obitelj dobila u naslijeđe, a svi članovi obitelji uvjereni su da je sad vrijeme za prodaju. Investitori koji su spremni platiti stotine milijuna dolara kako bi ovaj netaknuti raj na zemlji pretvorili u turističke komplekse čekaju u redu, svi članovi bliže i proširene obitelji zadovoljno trljaju ruke jer će se svi dobro opariti jer je Matt zapravo jedini koji sasvim solidno živi i bez novca od obiteljskog naslijeđa.

No, sedam dana prije nego što istječe rok za prodaju zemljišta, Mattova žena Elizabeth doživjela je nesreću na moru i završila u komi i posve je izvjesno da neće preživjeti. Uz sve probleme s prodajom zemljišta, članovima obitelji koji čekaju sudbonosni trenutak kad će on potpisati ugovor o prodaji, Matt je sada okupiran obiteljskom tragedijom te je iznenada ostao sam s dvije kćeri. Desetogodišnjom Scottie koja je željna pažnje te 17-godišnjom Alex (Shailene Woodley), koja je zbog svog ponašanja, eksperimentiranja s drogama, alkoholom i starijim muškarcima ranije poslana u internat. Naravno da to nije sve jer Matt će slučajno saznati i da ga je njegova supruga varala i da ga se spremala ostaviti, a kaotično razdoblje postajat će sve kaotičnije i stresnije za sve članove ove obitelji.

Naravno da je Matt bio jedan od onih očeva koji i nije bio nešto posebno blizak sa svojom djecom i većinu vremena je provodio zatrpan poslom pa mu neće biti tako lako ponovno izgraditi odnos s kćerima, a usput im objasniti da njihova majka odlazi. Uz fantastične krajolike Havaja, mjesta koje uglavnom običavamo povezivati s nekom ugodom i lagodnim životom te svi sanjamo kako ćemo jednog dana završiti na tamošnjim pješčanim plažama, nekako baš i ne vežemo ozbiljne životne probleme i nesreću. No, životni problemi očito sustižu i stanovnike tog stereotipnog raja na zemlji, a bez obzira što sve ovo možda djeluje previše depresivno i tužno, Payne je fantastično uspio sve to začiniti humorom i crnim humorom. I to točno u pravim trenucima da se za "Nasljednike" slobodno može reći da je to jedan od najboljih gorko - slatkih filmova koje je američka filmska industrija snimila u posljednjem desetljeću, emotivna i iskrena humorna drama prepuna životne mudrosti, topline i duha. 

Primjedbe