THE POLITICIAN (2019-20,SAD) - 6,5/10





Ryana Murphyja godinama je pratio glas televizijskog maga koji sve što dotakne pretvara u zlato, a serije koje je on osmislio zaista su i imale veliku gledanost i brojnu publiku. Iako zapravo i nisam pratio nijednu od njegovih serija poput "Nip / Tuck", "Glee" ili "American Horror Story" jer to i nisu sadržaji koji me pretjerano zanimaju, čovjeku se mora priznati da ima nos za osmisliti serije koje će prihvatiti posebno mlada publika. Zbog toga je Murphy još 2018. godine od Netflixa dobio bianco ček od nevjerojatnih 300 milijuna dolara za ugovor od pet godina u kojima će raditi isključivo za njih, a prva serija koju je isporučio za Netflix bio je upravo "Političar". I čini mi se da je to na tragu svega što je ranije snimao i radio, sadržaj prvenstveno namijenjen za mlade, kombinacija komedije i drame s minimalnim povremenim elementima mjuzikla, a priča o bogatom klincu koji od djetinjstva sanja kako će postati predsjednik, u prvoj sezoni je još donekle funkcionirala, da bi se u drugoj cijela priča potpuno ofucala i pretvorila u papazjaniju o političkoj korektnosti, uključivosti i sličnim temama o kojima nam sa svih strana propovijedaju.

Ne znam hoće li "The Politician" ići dalje, no ja sam definitivno s ovom limunadicom od serije završio. Dok je prva sezona još i bila povremeno duhovita satira na konzumerističko društvo, parodija na te basnoslovno bogate, isprazne, bahate i razmažene klince iz predgrađa Los Angelesa, druga sezona bila je užasavajuće plitka, promašena, konfuzna, a ni trunčicu duhovita, ni zabavna. Možda je razlog tome što se išlo brzati i druga sezona je u lipnju 2020. emitirana ni osam mjeseci nakon što je emitirana prva sezona, a možda Murphyja zapravo boli ona stvar jer je pokupio unaprijed lovicu s kojom je osigurao sljedećih nekoliko generacija i čovjek jednostavno više nema motiva. Nije to toliko ni bitno, no imala je ova serija potencijala biti kvalitetan, satiričan, a istovremeno i didaktičan i uključiv sadržaj za mlade, no ništa od toga.

Svejedno, donosi nam "The Politician" zanimljiv uvid u razmišljanje današnje generacije mladih u Americi i to onih mladih čiji se glas čuje i onih mladih koji su imali sreću da su im roditelji među onih famoznih jedan posto. Možda i iz razloga što mi se organski gade ti bljutavi i odvratni bogataši, nasljednici koji su došli do nezamislivog bogatstva, a da nisu kurcem mrdnuli, zato mi je možda i cijela ova serija bila jako iritantna. Nije pomogao ni glavni lik Payton Hobbart, kojeg je utjelovio izvjesni Ben Platt, za kojeg Wikipedia kaže da osim što se bavi glumom i pjeva. Ne sjećam se kad sam tako iritantnu pojavu vidio na filmu ili televiziji, ma i u stvarnom životu i djelomično i zbog te antipatične njuške sam se borio pogledati "Političara" do kraja, no i uz sve to priča je u prvoj sezoni funkcionirala.

 
Paytona upoznajemo kao maturanta kojeg je kao dijete posvojila bogata obitelj i koji je stalno meta zadirkivanja starije braće blizanaca, onih tipičnih stereotipnih glupih i površnih sportaša iz američkih filmova i serija. Payton je dosta ženskast pa iako ima curu, on je potajno zaljubljen u svog najboljeg prijatelja, koji će si ubrzo oduzeti život. Učinit će to taman kad započne kampanja za predsjednika učeničkog odbora za što će se Payton naravno kandidirati, a protukandidatinja će mu biti bivša djevojka njegovog frendića Astrid (Lucy Boynton), također basnoslovno bogata i razmažena balavica. I pratit ćemo tako u prvoj sezoni kampanju za predsjednika učeničkog odbora i bit će to fina parodija na stvarne političke kampanje prepune spletkarenja, prijetvorništva, manipulacija, licemjerja i laži.

Pretvorit će se to vrlo brzo u najprljavije moguće kampanje u kojima nitko nikoga neće štedjeti, a može se na prvu sezonu gledati i na krasan primjer odgoja budućih političara, besramnih i amoralnih tipova koje zanima isključivo vlastiti probitak. Naravno da je jedna od glavnih poruka ove serije da na mladima svijet ostaje i da se mladi trebaju uključiti, no moram priznati da me i pomalo strah svijeta kojim će ordinirati ti današnji potpuno nezainteresirani mladi, ali srećom pa ću do tada ili već biti mrtav ili stari čangrizavi djed. Dakako da je dobro da se mladi uključuju jer je činjenica da se sadašnje i prethodne generacije baš i nisu proslavile, no bojim se da će tek ovi što dolaze tek potpuno sve uništiti, no sva je sreća da me više neće biti pa to neću morati gledati. No, da se ja sa širenja pesimizma vratim na ovu seriju koja se u drugoj sezoni pretvara u potpunu farsu.

Nažalost, morat ću malo zaspoilati jer u drugoj sezoni selimo nekoliko godina unaprijed i Payton živi u New Yorku i praktički je odustao od snova za političkom karijerom, no ipak je to jače od njega. Ovaj puta će se kandidirati za američki Senat, a protukandidatkinja će mu biti iskusna senatorica koja u svom okrugu slavi već tridesetak godina. U političku arenu ubacit će se i Paytonova mama Georgina (Gwyneth Paltrow), jedna od onih dokonih bogatašica i trofejnih žena koja ne zna što bi u životu radila pa je odlučila mijenjati svijet, no bit će to toliko nakrcano klišejima, glupavim twistovima, patetikom, dociranjem, mudrovanjem, a neduhovito da je to zbilja bilo teško pogledati do kraja. Ipak, uz teške muke sam u tome uspio, a tek zahvaljujući dobroj prvoj sezoni, "The Politician" zaslužuje rubno prolaznu ocjenu. 

Primjedbe