THE SONG OF NAMES (2019,KAN) - 6,5/10



Ugledni kanadski filmaš Francois Girard vratio se snimanju filmova o svojoj očito omiljenoj tematici, glazbi. Još devedesetih je Girard skrenuo pažnju na sebe filmovima o glazbi i glazbenicima, njegova "Crvena violina" čak je Johnu Coriglianu donijela Oscara za najbolju originalnu filmsku glazbu, a i u "The Song of Names" u prvom je planu jedan violinist i njegova violina. Snimljena je ova misteriozna glazbena drama čija se radnja proteže kroz gotovo pola stoljeća po istoimenom romanu Normana Lebrechta, a film u kojem se pojavljuju i neki poznati glumci poput Tima Rotha i Clivea Owena, dogurao je i do sedam nominacija u izboru za kanadski film godine.

U središtu priče su dva nekad najbolja prijatelja, mladi Britanac Martin i mladi poljski Židov Dovidl, kojeg je Martinova obitelj posvojila uoči početka II svjetskog rata. Martina i Dovidla upoznajemo kao devetogodišnje klince 1939. godine, no ključni događaj oko kojeg se vrti cijeli film odigrat će se 12 godina kasnije. Godina je 1951. i Dovidl je violinsko čudo od djeteta, glazbena senzacija kojem svi predviđaju blistavu karijeru i on upravo treba održati svoj prvi veliki solistički koncert. Martinov otac sve što ima uložio je u taj koncert, karte su razgrabljene i svi nestrpljivo čekaju čuti to mlado glazbeno čudo, no Dovidl se jednostavno neće pojaviti na koncertu. Ne samo na koncertu, nestat će bez traga i nitko više neće čuti za njega, sve do 35 godina kasnije, kada će sada 56-godišnji profesor glazbe Martin (Roth) slučajno otkriti klinca koji violinu svira na način koji ga je jedino Dovidl mogao naučiti.

Krenut će tako Martin u potragu za svojim nekadašnjim prijateljem, a preko flashbackova u prošlost, u njihovo djetinjstvo i u mladost, polako ćemo saznavati tko je zapravo bio taj virtuoz na violini i zašto je uopće nestao. Naravno da je glazba jedna od najjačih odlika ovog filma (kompozitor je legendarni Howard Shore), a naziv filma odnosi se na židovski ritual u kojem su imena žrtava holokausta pamtili u obliku pjesme pošto nisu imali priliku nigdje zapisati njihova imena te su ih na taj način upamtili. Obiluje ova priča koja balansira između tri vremenske linije emocijama, Roth je standardno dobar u glavnoj ulozi, a iako je i Clive Owen naveden kao druga glavna uloga, morat ćemo pričekati neko vrijeme da se on pojavi.

Primjedbe