TOUS LES DIEUX DU CIEL (2018,FRA) - 7/10



Podsjetio je ovaj nadrealni horor na posljednje zlatno dobra francuskog horora, odnosno na nešto što se naziva i "Novi ekstremni val". Iako u taj koš američki kritičar James Quandt, koji je i skovao ovaj naziv, nije strpao samo horore, već cijeli niz francuskih filmova na prijelazu stoljeća, u prošlom desetljeću upravo hororima predstavili su se neki novi, mladi francuski autori poput Alexandrea Aje (Haute Tension), Xaviera Gensa (Frontiers), Juliena Mauryja (Inside) ili Pascala Laugiera (Martyrs). Svi ti horori danas uživaju kultni status, a za koju godinu kultni status možda dostigne i ova mračna, bizarna, groteskna, iznimno uznemirujuća kombinacija horora, psihološke drame i SF-a koju potpisuje Francuz Alexandre Claudin umjetničkog imena Quarxx.


"All the Gods in the Sky" ili "Tous les dieux du ciel" zapravo je dugometražna verzija njegovog ranijeg kratkog filma "A Nearly Perfect Blue Sky" s kojim je osvajao brojne nagrade po festivalima. Bio je ovo i prvi dugometražni film za Quarxxsa, a iako tu zapravo i nema toliko pravih hororskih novoekstremnih situacija kao što se na prvu moglo očekivati, bio je ovo zaista podosta uznemirujući i šokantan film. I to ponajviše zbog lika mlađe sestre našeg glavnog junaka, gospodične po imenu Estelle, koju je utjelovila Melanie Gaydos, djevojka s rijetkim genetskim poremećajem zbog kojeg izgleda zaista groteskno. Nakon što je Estelle kao djevojčica ostala potpuno izobličena, nijema i prikovana za krevet, njezin brat Simon i sljedećih tridesetak godina nastavio se o njoj brinuti.


No, s obzirom da će nam vrlo brzo postati jasno da je Simon sve samo ne normalan, tako i to "briga" treba shvatiti uvjetno. Osim što je uvjeren da su ga u djetinjstvu oteli vanzemaljci i cijelog života čeka njihov povratak, Simon je čovjek potpuno uništen krivnjom zbog onog što se dogodilo njegovoj sestri. Svakim danom on kao da postaje sve luđi i kao da sve više gubi doticaj sa stvarnošću, a dane na oronoluom i propalom seoskom domaćinstvu on provodi čekajući kada će alieni ponovno stići. Radi on krugove u žitu, a njegovo ponašanje počet će zabrinjavati i njegove kolege u tvornici, dok će istovremeno i socijalne službe početi propitkivati kako se on to brine za sestru i da li bi joj bilo bolje na stručnoj skrbi.

Vizualno ovaj film djeluje zaista nevjerojatno i sjajno je Quarxx uspio ispremiješati dramu, SF i horor, no "All the Gods in the Sky" prvenstveno bi se moglo opisati kao mračnu priču o bratskoj ljubavi, paranoji i teretu odgovornosti s kojim se određena osoba ne može nositi. Film je to koji gledatelja istovremeno šokira, iznenadi i uznemiri i to na više razina, a što će se priča dalje razvijati, situacija će postajati sve luđa i sve strašnija. Nije ovo jedan od onih horora koji gledatelj plaši jeftinim štosevima, već je Quarxx snimio fini arty horor, vizualno upečatljiv i teško zaboravljiv film. Iako znam da nije lijepo, a ni pristojno nečiji fizički izgled opisivati grotesknim, uz dodatne napore šminkera Gaydos zaista djeluje nadrealno, kao da nije s ovog svijeta.


Gaydos se rodila s rijetkim genetskim poremećajem koji se naziva ektodermalna displazija zbog kojeg i izgleda tako kako izgleda, a čak dvije godine Quarxx je tražio pravu osobu za tu ulogu. I zaista ju je našao u ovom američkom modelu (da, gđica Gaydos je model) jer samo gledanje nesretne Estelle vječno prikovane za krevet i tugaljivog pogleda kojim kao da brata moli da joj skrati muke, izaziva pravi šok i nelagodu. Zapravo, ne izaziva nelagodu samo Estelle, već i cijela ova nihilistička, nadrealna i mračna priča koja se ističe i sjajnom fotografijom, produkcijskim dizajnom i zaista maestralnom režijom. Definitivno "All the Gods in the Sky" nije jedan od onih filmova koji mogu stati u istu rečenicu sa često potpuno glupavim modernim američkim hororom, već je ovo horor koji od početka do kraja izaziva onaj dubinski osjećaj nelagode. 

Primjedbe