UNBELIEVABLE (2019,SAD) - 8,5/10



Snimljena je ova mučna, ali i više nego uvjerljiva krimi serija po stvarnim događajima, odnosno po seriji gnjusnih zločina koji su se u razdoblju od 2008. do 2011. godine događali u američkim saveznim državama Washington i Colorado. Priča je tu jako kompleksna i bavi se ne samo problematikom odvratnog zločina kao što je silovanje, već i činjenicom da je čest slučaj da se žrtvama tih zločina uopće ne vjeruje i da ih se proglašava lažljivcima te na taj način dodatno produbljuje ionako zasigurno nezamisliva trauma. Zanimljivo kad netko prijavi da mu je ukraden auto ili da mu je netko provalio u stan, vjerojatno nitko neće pomisliti da oštećenik laže, no koliko često se događa da upravo žrtve tih najstrašnijih zločina moraju proživljavati odbacivanje, stigmatizaciju i prijezir društva koje nerijetko prstom upire u njih.

Takva sudbina zadesit će jedva punoljetnu Marie (Kaitlyn Dever), djevojku ionako nesretne sudbine koja je cijelo djetinjstvo i mladost provela potucajući se između domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji. Nedugo nakon što se osamostalila i putem programa koji mladim ljudima sličnih sudbina pokušava osigurati barem kakav - takav ulazak u život, uspjela se zaposliti i počela živjeti sama, nepoznati počinitelj upao je u njen stan i silovao je. S obzirom da ne postoje nikakvi konkretni tragovi, nema svjedoka, materijalnih dokaza, mnogi od početka sumnjaju u Marieinu priču, a vrlo brzo optužit će je da je sve izmislila samo kako bi skrenula pozornost na sebe. Nesretna djevojka u potpunom je kaosu jer i sama sve više počinje sumnjati u sebe, cijelo okruženje je počinje optuživati, a policijski inspektori koji bi trebali raditi na njenom slučaju ne da je ne shvaćaju ozbiljno, već joj prijete da će je optužiti za lažnu uzbunu.

Istovremeno, u susjednoj saveznoj državi odnosno Coloradu sličnu sudbinu će proživjeti još jedna djevojka, no policijska inspektorica koja vodi taj slučaj, sve će to shvatiti puno ozbiljnije. Iako inspektorica Karen Duvall (Merritt Weaver) nije ni svjesna da u Washingtonu postoji žrtva koja je proživjela nešto slično kao u slučaju koji ona vodi, shvatit će da oko njenog slučaja postoje neke čudne okolnosti. Tim više kad uvidi da se i u susjednom okrugu dogodilo nešto slično, zbog čega će Karen udružiti snage s tamošnjom iskusnom inspektoricom Grace Rasmusen (Toni Collette). Bacit će se tako ove dvije detektivke u istragu ovih zločina, a vrlo brzo postat će jasno da na njihovom terenu operira serijski silovatelj koji je svoju gnjusnu rabotu doveo do savršenstva i koji ne ostavlja gotovo nikakve tragove.

Paralelno s istragom Karen i Grace, pratit ćemo i sudbinu nesretne Marie, djevojke kojoj će se život samo dodatno nastaviti urušavati i koja će doživjeti najgore osuđivanje cijele okoline. Vidjet ćemo i kako će gotovo identični slučajevi rezultirati posve različitim pristupima i postupanjima različitih policijskih inspektora i dok će oni u slučaju Marie biti sretni što su na brzinu zaključili slučaj, ženski dvojac sve će to shvatiti puno ozbiljnije. Izazvala je serija "Unbelievable" veliku pozornost u Americi i skrenula pažnju na ovu problematiku i snimljena je u iznimno realističnom stilu s puno emocija i empatije prema žrtvama. Nije ovo bilo ni blizu u stilu CSI u kojem imamo neke nepoznate i nebitne žrtve koje služe samo kao kulisa za pokazivanje genijalnosti maestralnih mudraca iz policijskih odjela. Imamo ovdje žrtvu od krvi i mesa, djevojku koja nije samo silovana od nekakvog bolesnika, već i od cijelog sustava, od svih koje poznaje i koji joj ne vjeruju, a najstrašnije i najtužnije od svega je što je sve to stvarnost i što takvih kao Marie ima svuda oko nas. 

Primjedbe