YALDA (2019,IRN) - 8/10



Nije baš da sam neki stručnjak za religijska pitanja, no ako sam dobro shvatio Yalda je jedan od najvećih iranskih blagdana. Svetkovina je to koja korijene vuče još iz zoroastrizma, a obilježava se 21. prosinca kada je najduža noć u godini. Noć je to kad se okupljaju članovi obitelji, jede se, vjerojatno baš i ne pije, a vidjet ćemo u filmu koji je dobio veliku nagradu žirija na festivalu u Sundanceu kako su i Iranci uspjeli komercijalizirati svoj religijski praznik. I to kako! Mislio bi čovjek da je zapad dotaknuo dno po kvaliteti i sadržaju televizijskih programa sa svim tim trešem od reality showova i sličnim gadarijama, no dobri, stari Iranci očito su nas uspjeli nadmašiti. Ako je vjerovati autoru ovog filma, Massoudu Bakhshiju, "Yalda, noć oprosta" snimljena je prema stvarnim događajima, a sve ovo da nije toliko užasavajuće i morbidno, možda bi čak i bilo smiješno.

Gotovo u stilu legendarnog skeča "Nagradna otimanja" Top liste nadrealista, u kojima su gledatelji igrali nagradnu igru, a sretnim dobitnicima ili je oduzet televizor, auto ili su zaradili sedam dugih godina boravka u zatvoru, tako i gledatelji možda i najpopularnije televizijske emisije na tamošnjoj nacionalnoj televiziji odlučuju o nečijim životima. No, ovaj puta to nije zajebancija jer najgledanija emisija "Yalda, noć oprosta" održava se povodom njihove svetkovine i nudi osuđenicima na smrtnu kaznu da zasluže oprost od članova obitelji čijeg su člana usmrtili. Gledatelji putem SMS poruka tako mogu glasovati zaslužuje li taj neki osuđenik / osuđenica oprost ili bi ga radije vidjeli na vješalima, a ako stigne određeni broj SMS-ova, sponzori emisije oštećenicima će platiti ili pola ili cijelu krvarinu (ako sam dobro shvatio to je odšteta koju oni koji su počinili zločin moraju platiti obitelji koju su oštetili).

Djeluje sve ovo i više nego nadrealno. Tako se u zabavnoj emisiji u kojoj se odlučuje o nečijim životima izmijenjuje red pjesme, red šale i red zabave, a u središnjem dijelu emisije u studiju će se naći osuđenik na smrt koji se nada oprostu i osoba koja će ili oprostiti ili ne. U poziciji tražiteljice oprosta naći će se djevojka Maryam, curetak od maksimalno 20 godina (iako je teško to točno zaključiti pošto su sve žene koje se pojavljuju na televiziji praktički kompletno zamotane pa im se vidi samo lice), koja je osuđena na smrt vješanjem jer je ubila svog 65-godišnjeg muža, Nassera Ziu. Gospodin Nasser bio je ugledni i bogati poduzetnik za kojeg je mlađahna Maryam radila pa se (ako sam dobro shvatio) privremeno udala, a problem je nastao nakon što je ostala trudna. Njezin muž nije želio više djece, a nakon nekakve svađe, Nasser je pronađen mrtav, Maryam je vjerojatno ekspresno osuđena na smrtnu kaznu vješanjem, dok je u međuvremenu rodila mrtvo dijete.

Na izvršenje smrtne kazne Maryam u zatvoru čeka već više od godine dana, a nakon što su joj producenti emisije ponudili da u "Yaldi, noći oprosta" pokuša spasiti glavu, ona će od Nasserove kćeri Mone pred televizijskim kamerama moliti za oprost. I naravno da će se tijekom ove groteskne, umobolne emisije vrlo brzo pokazati da ništa nije onako kako na prvu izgleda, a filmom "Yalda" nastavljen je niz izvanrednih filmova koji nam stižu iz Irana i koji nam približavaju kako izgleda život u toj zemlji. Ponavljam, zaista ne znam emitira li se stvarno ovakva televizijska emisija na tamošnjoj nacionalnoj televiziji, no stvarno me više ništa ne može začuditi i iznenaditi. Sjajno prikazuje ova šokantna, potresna i nadasve apsurdna kombinacija trilera i drame koliko nisko se ljudi moralno mogu spustiti i u odnosu na ovakve sadržaje rimske gladijatorske igre djeluju kao dostojanstvena i uljuđena zabava. Pokazao se Bakhshi ovdje kao prvenstveno sjajan scenarist, koji je pripremio brojna iznenađenja, nevjerojatne preokrete, a nudi i puno toga za promišljanje nakon gledanja filma. 

Primjedbe