YUMMY (2019,BEL) - 6,5/10



Facelifting, operacija grudi i zombiji taglinei su ove belgijske horor komedije u kojoj će zombie apokalipsa krenuti iz klinike za estetsku kirurgiju negdje na istoku Europe, čini mi se u Ukrajini. Ondje će se zaputiti glavna junakinja Alison (Maaike Neuville), djevojka bujnog poprsja za koju praktički u uvodnoj sceni saznajemo da joj ono nosi samo probleme. Kad se njen auto na cesti zaustavio pokraj autobusa kojim na utakmicu idu lokalni nogometaši, svi će sa slinom u ustima krenuti gestikulirati prema njoj, a ona će jaknom prekriti grudi. Prema Ukrajini vozi je njezin štreberski muž Michael (Bart Hollanders), koji i nije oduševljen njenom idejom da grudi sa šestice smanji na dvojku, a u autu je i njena mama, koja se na istok zaputila na facelifting i poneku plastičnu operaciju kako bi izgledala mlađe.

Već prvi susret s bolnicom jasan je da je riječ o klinici u kojoj normalan čovjek ne bi dao da mu očitaju tlak i šećer, a kamoli da ga operiraju. Liječnici su pravi ljigavci, medicinske sestre djeluju totalno nestručno, a tu je i medicinski tehničar Daniel, koji će se bez imalo srama pred Michaelom početi nabacivati Alison. Dok će Michael obilaziti kliniku jer mu je od samog starta sumnjivo sve tamo, u jednoj sobi pronaći će ženu svezanu za krevet s maskom na licu. Nakon što joj skine masku misleći da joj pomaže, ispostavit će se da je dotična gospođa zombica. Jednom kad joj se labrnja otvori, ona će pregristi konop kojim je vezana za krevet i zombi apokalipsa može početi!

I bit će ovo potpuno poremećena zombi apokalipsa koja je podjednako crna komedija kao što je i horor, a po urnebesnoj bolesnoći, orgiji krvi i suludog nasilja, posve je očito kako je scenarist / redatelj Lars Damoiseaux uzor pronašao u filmovima poput "Zle smrti" Sama Raimija. Od prve scene ovdje je jasno kako je riječ o filmu od kojeg ne treba očekivati ništa više od blesave zafrkancije koju ne treba shvaćati ozbiljno, a bilo je tu čak i nekih duhovitih trenutaka. Vrlo brzo cijela situacija u klinici pretvorit će se u potpuni kaos, zombiji u toplesu i slične spodobe navirat će sa svih strana, a Damoiseaux je pokazao određenu dozu maštovitosti u smišljanju svih tih egzekucija i mutilacija zombija. 

Primjedbe