AMOS OZ: JUDA – 8/10




Amos Oz vjerojatno je jedan od najvećih živućih izraelskih književnika, a roman Juda moj je zapravo prvi susret s njim. Odmah za početak važno je naglasiti da je Oz vrlo vjerojatno netipični Izraelac {koji za svoju domovinu kaže: «volim Izrael, ali ne previše»}, pacifist, a ne nacionalist, koji zagovara mirni suživot Arapa i Židova na tom nemirnom području. Takav je i glavni lik ovog kompleksnog i izvrsno napisanog romana, Šmuel Aš. Ovaj student pun dvojbi odluči napustiti fakultet i prijavi se za jednostavni posao na temelju kojeg mu je osiguran stan i hrana, a njegova jedina zadaća je provoditi nekoliko sati dnevno u društvu sa starim i teško pokretnim židovskim intelektualcem.
Radnju ovog romana Oz je smjestio u posljednje godine pedesetih godina prošlog stoljeća, godine kad je židovska država još bila dosta mlada, a očekivanje novog rata s Arapima osjetilo se u zraku. No, Oz je ovaj roman strukturirao višeslojno pa Juda iz naslova također ima mjesta na njegovim stranicama. Naravno, riječ je o famoznom Judi Iškariotskom, jednom od apostola koji je po Bibliji prodao Isusa za 30 škuda, no Oz u ovom romanu zapravo propitkuje Judinu ulogu u cijeloj toj priči. S nekakvog ateističkog gledišta Oz preko svog glavnog lika kojem je zadaća napisati završni rad baš o Judi, pokušava rekonstruirati Judinu priču i pokušati dokučiti koji su bili njegovi motivi za tu famoznu izdaju.
Osim toga Oz se dosta bavi i pitanjem «Judinog prokletstva», odnosno time što su Židovi baš zbog tog Judinog navodnog čina kroz cijelu povijest smatrani izdajnicima, odnosno narodom koji je prodao Isusa, spasitelja i otkupitelja za kršćane. No, Juda je tek sporedni lik u ovom romanu, a glavno pitanje s kojim se bavi ovaj roman zapravo je pitanje ima li država Izrael uopće legitimitet za samostalnost i rade li oni sada s Arapima ono što se radilo njima kroz povijest. Kad Šmuel doseli u tu kuću i preuzme na sebe zadatak tetošiti starca čiji je sin poginuo prije desetak godina u prvom izraelsko-arapskom ratu. Uz starca, ondje živi i njegova misteriozna snaha, udovica njegovog sina, koja je ujedno i kćer osramoćenog i prezrenog političara koji je bio jedini u svoje vrijeme koji se zalagao za mirno rješenje palestinskog pitanja i sporio je da Izrael ima pravo na vlastitu državu.
Juda je iznimno zanimljiva i perfektno strukturirana priča s više različitih radnji i zapleta koja miješa fikciju i povijesne događaje. Slično na način na koji je recimo Mario Vargas Llosa stapao povijesne događaje i fikciju, tako i Oz u zanimljivo povijesno razdoblje i u povijesne okolnosti stavlja fiktivne likove, koji djeluju kao da su stvarno mogli postojati. Zanimljiva i lako čitljiva knjiga.

Primjedbe