NUTS! (2016,SAD) - 8/10

 

Nuts! je jedan od onih filmova od kojih i nisam očekivao nešto puno, a pokazao se kao sasvim ugodno iznenađenje. Ljudska sklonost vjerovanju raznim tipovima koji se predstavljaju kao nekakvi nadriliječnici ili spasitelji ili obećavaju koješta opće je poznata. I danas nema tjedna pa da se ne naleti na vijest kako je neki jebivjetar koji se predstavio kao policajac ili djelatnik banke babi iz neke pripizdine odnio cijelu ušteđevinu. Rekao on bako ja sam došao vidjeti jesu li vam novčanice krivotvorene, baka iz čarape izvukla 10 tisuća kuna, a ovaj doviđenja s lovom.

Zato se ne treba ni čuditi što je gospodin iz ovog dokumentarca godinama fino zafrkavao redneke od Kanzasa pa sve do New Mexica i Texasa i fino se bogatio na njihovoj tupavoj i naivnoj grbači. Izvjesni John Romulus Brinkley proslavio se početkom prošlog stoljeća kad je pronašao lijek za neplodnost. U njegovu ordinacijicu u Kanzasu počeli su dolaziti jalovnjaci iz cijele Amerike, a način na koji je ovaj "doktor" liječio stvarno je bio izvan svake pameti, no trebalo se toga dosjetiti, ali išlo je. Ali, tu priči nije kraj. Brinkley je osim liječenja neplodnosti imao i svoju radio stanicu, a na kraju je odlučio zaratiti s cijelim sustavom i pokazati da mali čovjek može krenuti u okršaj kontra sustava pa se i kandidirao za guvernera. Što je sve taj uspio izvesti, toga se ne bi postidio ni Tito Gubić, poznatiji u ovim krajevima kao Ivana Zdravka Josipa Radoš ili kako već.

Nuts! je stvarno nevjerojatan i duhovit animirani dokumentarac o ljudskoj gluposti i o tome kako je samo malo dovoljno da ispadneš kompletna budaletina. Dodatni plus je što je ovaj film snimljen prilično neobično, praktički kompletno je animiran, no to uopće ne nagrđuje nekakvu njegovu vjerodostojnost, čak štoviše, dodatno mu daje na simparičnosti, duhovitosti i nevjerojatnosti, kakva ova priča iz pasivnih krajeva Amerike i jest. Stvarno dobar i zabavan dokumentarac. Uz to, bio je među nominiranim dokumentarcima na Sundanceu 2016. godine, gdje je i pokupio nagradu za najbolju montažu.


Primjedbe