INCENDIES (2010,KAN) - 10/10

 
 

Vjerujem da je većina ljubitelja filma pogledala ovo remek-djelo Denisa Villeneuvea, film koji je za mene jedan od najboljih ostvarenja 21. stoljeća. Šokantna i tragična priča o potrazi za istinom, istinom koju je ponekad ipak bolje i ne znati. Nakon što im umre majka, dvoje mladih Kanađana podrijetlom iz Libanona, blizanci Jeanne i Simon oporučno svaki dobije po svoje pismo. Osim za njih, majka je ostavila pisma i za njihova brata i za oca, koje blizanci nikada nisu upoznali, a njezina posmrtna želja je da oni otputuju u njenu domovinu te ih potraže i predaju im pisma. Paralelno s putovanjem u kojem blizanci otkrivaju svoju obiteljsku priču, pratimo i priču njihove majke Marwan sve od rane mladosti pa do egzila u Kanadu, strašnu, tragičnu, šokantnu i uznemirujuću priču prepunu ratnih strahota, stradanja, gubitaka, tragedija i nezamislivih šokova.

Denis Villeneuve danas je jedan od najtraženijih i najaktivnijih holivudskih filmaša, a u orbitu ga je izbacio upravo ovaj film. Može se reći da je Villeneuve u posljednjih nekoliko godina i više nego opravdao očekivanja nakog sjajnih Incendiesa pošto je nanizao jedan za drugim sjajne filmove kao što su Prisoners, Sicario, Arrival te potom Blade Runner 2049 i Dune. Na ideju za snimanje Incendiesa Villeneuve je došao još 2004. godine kad je u Montrealu gledao istoimenu predstavu libanonsko - kanadskog autora Wajdia Mouawada. Priča ga je odmah fascinirala i bio je svjestan da se u njoj krije i filmsko remek-djelo, no trebalo je proći čak šest godina da se ta ideja i realizira. U ovoj modernoj priči koja u sebi skriva i elemente klasične grčke tragedije, a na razvoju scenarija radio je čak pet godina te je u međuvremenu snimio i dva druga filma.

Puno vremena Villeneuve je proveo i u potrazi za glumcima, a najviše glavobolje zadavao mu je izbor glumice koja će utjeloviti tragičnu junakinju Nawal. Na kraju je idealnu osobu pronašao u belgijskoj glumici marokanskog podrijetla Lubni Azabal, koja je vrlo zahtjevnu ulogu koja se proteže kroz čak četiri desetljeća života glavne junakinje odradila perfektno. Zgarišta, kako glasi hrvatski prijevod ovog filma, već danas se smatraju modernim klasikom, koje je bilo nominirano za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja (konkurencija je te godine bila opaka, Oscara je pokupio izvrsni danski Haevnen, a tu su bili i Lanthimosov Očnjak te Inarituov Biutiful). 

Kada sam prvi puta pogledao Incendies sjećam se da sam na kraju ostao potpuno zatečen i da mi je trebalo neko vrijeme da saberem misli i dođem k sebi. Incendies je film koji gledatelja ne može ostaviti ravnodušnim, tako dobro i slojevito napisan i maestralno snimljen te odglumljen da bih ga svakako svrstao u svojih Top 10 svih vremena. Kao što sam na početku napisao, uvjeren sam da je dobar dio onih koji vole kvalitetan i pametan film već pogledalo ovo remek-djelo ponajboljeg redatelja današnjice, no nikad se ne zna, možda postoji i onaj jedan kojem je ova potresna i šokantna tragična priča promaknula.

 

Primjedbe