PATHS OF GLORY (1957,SAD) – 8/10




Gledajući nedavno ovaj film pokušao sam se sjetiti još nekog filma o Prvom svjetskom ratu. I nisam uspio. Dok je o II svjetskom ratu, Vijetnamskom ratu, američkom građanskom ratu pa i ovim posljednjim ratovima u Iraku i Afganistanu već snimljeno more filmova, nisam se uspio sjetiti još niti jednog filma koji je smješten u I svjetski rat. Naravno, jasno da vjerojatno postoji sijaset filmova iz tog razdoblja, ali ni blizu uspješnih i popularnih kao iz II rata. Zašto je tome tako, nemam pojma, a dok se netko ne sjeti to promijeniti kao najbolji primjerak filma smještenog između 1914. i 1918. godine ostaje nam Paths of Glory, jedan od filmova iz rane faze velikog Stanleyja Kubricka.

Ujedno, ove godine se navršilo i točno 60 godina otkako je ovaj film došao na svijet (a Kirk Douglas je još živ, pa taj može Joleta Manolića poslati po šibice) i vjerujem da i dan-danas ima svoju vrijednost i da je vrijedan gledanja. Naravno, s današnjeg gledišta Paths of Glory se ne može uspoređivati s modernim filmovima, no tko zna, možda ćemo i za 20, 30 godina filmove koje danas smatramo modernim remek-djelima smatrati zastarjelima i pomalo smiješnima. No, ja kad gledam neki film, volim ga staviti u kontekst vremena, a ovaj je film svakako po nekim parametrima bio daleko ispred svog vremena.

Ako se ne varam, bio je to jedan od prvih pravih anti-ratnih filmova koji je nastao u vremenu kad je u ljudskoj podsvijesti i dalje bio razarajući II svjetski rat, a hladni rat se spremao doživjeti svoj vrhunac. Bilo je bogami prilično hrabro tada odlučiti se na snimanje jednog ovakvog filma i već tu je Kubrick pokazao svoju veličinu, ali i pacifizam, koji će kasnije potvrditi s još nekoliko pravih anti-ratnih filmova (Dr. Strangelove, Full Metal Jacket ili Barry Lyndon). Ujedno, ovaj film pomalo gledam i na komediju apsurda jer iz današnjeg kuta gledanja Prvi svjetski rat bio je prava komedija apsurda. Obični vojnici bili su pravo topovsko meso i ginuli su kao muhe, dok su oficiri uz čašicu konjaka samo zviždali za napad i naređivali potpuno apsurdne akcije. A tom tematikom bavi se i Paths of Glory.

Nakon što general francuske vojske naredi valjda stoti uzaludni napad na njemački rov na suprotnoj strani, dio vojnika pod vodstvom pukovnika kojeg je utjelovio Kirk Douglas to ne učini. Bez obzira što su tisuće vojnika izgubile živote, zapovjednici odluče kazniti ove koji nisu izašli iz rovova i izvedu ih pred vojni sud, a kasnije i pogube. Jasna aspurdnost situacije najbolje se vidi u situaciji kad osuđeni vojnici budu postavljeni pred streljački vod, a samo nekoliko desetaka metara dalje oficiri imaju bal, plešu i loču. I nakon što Kirk kasnije dođe k tom istom generalu, a ovaj mu kaže «Vaš vojnici su divno poginuli». Ta rečenica možda i najbolje oslikava to vrijeme. Dok su «vojnici» divno ginuli čim bi promolili nos iz rova, oficiri su kao ja nekad dok sam znao igrati Rizik njihova mjesta popunjavali s novim redovima koji su bili pravo topovsko meso i vojskovođe nije bilo briga hoće li izgubiti 100 ili 100 tisuća vojnika. Ionako će se naći nove budale koje će zauzeti njihovo mjesto. Ako neće, marš pred vojni sud pa pred streljački vod.

Iako iz današnjeg gledišta možda ne izgleda tako, ovaj je film u svoje vrijeme bio prilično kontroverzan te je bio zabranjen u brojnim zemljama. Francuski veterani tako su se odmah nakon njegovog puštanja pobunili i ishodili zabranu prikazivanja sve do 1975. godine jer je navodno rušio mit o njihovom junaštvu. U Španjolskoj je pak prikazan tek 1986. godine, 11 godina nakon smrti Francisca Franka, a i u Njemačkoj se na njegovo prikazivanje moralo čekati još dvije godine. Što je najvažnije, i čitavih šest desetljeća nakon njegovog snimanja, Paths of Glory je i dalje sasvim svjež i kvalitetan film i s pravom ga se smatra jednim od vrhunaca svog žanra. 

Primjedbe