THE KING'S CHOICE (2016,NOR) - 7/10



Prilično dobra norveška povijesna drama o možda i presudnim trenucima u povijesti ove skandinavske zemlje. Godina je 1940., nacisti gaze Dansku i upadaju u Norvešku, a njihov kralj Hakon ima prilično težak izbor. Pristati na njemačke uvjete i postati njihova marioneta poput Pavelića ili odbiti bezuvjetnu kapitulaciju bez ispaljenog metka i pokušati se boriti, te o odluci odlučiti u suglasnosti s vladom, jer ipak bi ona u demokratskim društvima trebala donositi odluke. Radnja cijelog filma odvija se zapravo u samo nekoliko sudbonosnih dana kada kralj mora donijeti odluku, a Nijemci polako stežu obruč oko njega.
Ovaj film napravljen je dosta dokumentaristički i povijesni događaji su (vjerujem) prilično precizno prikazani, a iako je riječ o čistoj drami, gotovo pa psihološkoj, ima tu nešto i akcije. I to akcije koja je snimljena zaista jako dobro, ne bi se tih scena posramili ni holivudski spektakli. Ipak, ono što je najveća vrijednost ovog filma su dvoje glavnih glumaca, Danac Jesper Christensen (Mr. White iz posljednjih nekoliko James Bondova) kao kralj i Austrijanac Karl Markovics (glavni lik u izvrsnim Krivotvoriteljima, e to je strašan film) kao njemački veleposlanik u Norveškoj koji diplomatskim putem pokušava doći do mirnog rješenja. Ljudi su svoje uloge maestralno odigrali, nema šta.
Naravno, svi oni koji nešto malo bolje poznaju povijest, mogu pretpostaviti kakvu je kralj odluku donio i što je to značilo, a moram priznati da mi je simpatično rješenje da se valjda najpoznatiji izdajnik svih vremena Vidkun Kvisling u cijelom filmu uopće ne prikazuje. Spominje ga se samo nekoliko puta, čuje se njegov glas s radija i to je to, tako i treba s govnarima poput njega. Iako, moram priznati da bih volio vidjeti i jedan pravi film o tom smradu, vjerujem da bi se i o tome mogao složiti zahvalan film. Kraljev izbor sasvim je korektan film, koji je možda mrvicu prerastegnut za moj ukus, no svakako vrijedan gledanja.

IMDB LINK

Primjedbe