GEOSTORM (2017,SAD) - 3/10



 
Pomalo sam priželjkivao da bi Geostorm mogao biti ultimativna treščina godine i to je zapravo i jedini razlog zbog kojeg sam ga odlučio pogledati. Nadao sam se da bi ovo mogao biti jedan od onih toliko glupih da su zapravo smiješni filmovi, no po tom sam pitanju ostao razočaran. Daleko od toga da nije bilo onih smiješnih situacija koje se redovito ubacuju u ovakve filmove da se publika malo razdrma, no tu su i takve situacije bile toliko jadne da izazivaju susramlje. Jasno da je sama priča Geostorma suštinski potpuno bedasta i da su njegova izvedba i rješenja jednako toliko bezvezna, ali na svoju žalost u zadnjih sam šest mjeseci naletavao i na puno bezveznije filmove, a od kojih sam očekivao više. 

Ideja Geostorma možda i nije toliko loša i govori o jednom ozbiljnom problemu, a to je globalno zatopljenje. Nakon što se u skoroj budućnosti klima potpuno promjeni i zbog raznih nevremena, oluja, potresa, suša ili sličnog stradaju milijuni ljudi, sve se zemlje udruže kako bi napravile mrežu satelita koja bi sprječavala slične pojave. Taj se satelit nazove "The Dutch Boy" i u prvo vrijeme on funkcionira. Nema više vremenskih pizdarija, i dalje se normalno živi, no onda nakon nekoliko godina počnu problemi. Nizozemko kao da počne otkazivati poslušnost, a jedini koji može spasiti svijet je vrhunski znanstvenik, uz to i ništa lošiji razbijač u liku Gerarda Butlera, kojeg je nekoliko godina ranije s posla potjerao vlasititi brat.
 
Pokaže se ovdje da imamo ogromne razmjere zavjere, da netko želi uništiti svijet pa je u sustav ubacio virus koji će uskoro izazvati oluju svih oluja odnosno Geostorm, koja će u kratkom roku uništiti svijet. Osim ako je, naravno, združena braća ne spriječe. Lako je za pogoditi da se upravo to i dogodi, a ovakve tipove filmova katastrofe u prošlosti smo se mogli nagledati. Bilo je tu svakakvih filmova, od sličnih bedastoća pa do onih koji su bili podnošljivi, a prvi mi je na pamet gledajući Geostorm pao Armaggedon. I tamo se bližio smak svijeta i divovski komet ondje samo što ondje nije lupio pečat čovječanstvu pa nam je zemljicu još jednom spasila skupila znanstvenika i štemera. No, ono po čemu se Armaggedon najviše razlikova od ovog filma je po tome što je to bio film koji ima duha u stila. To ni ne čudi kad se zna da je Armaggedon radio najveći holivudski dasa za blockbustere Michael Bay o kojem i nemam pretjerano mišljenje jer mislim da su takvi filmovi najobičnija zabava za djecu. No, Bayu se mora priznati da je u svom blokbasterašenju majstor numero uno i kad on radi film da će to biti prvorazredni akcijski spektakl. I u Geostormu imamo svijet koji se ruši, ljude koji bježe, cunamije koji gutaju nebodere, ledenu oluju koja u kipove pretvara sve na Copacabani, no te scene izgledaju potpuno smiješno i jadno. I baš zbog toga između ostalog Geostorm nikada neće imati poziciju kao što i danas uživa jedan Armaggedon, koji mi nikada zapravo i nije bio osobito zanimljiv film.

IMDB LINK

Primjedbe