ETEROS EGO (2016,GRČ) - 8/10

 
 

Dimitris je profesor kriminalistike kojeg policija uključi u istragu oko rješavanja nekoliko naizgled nepovezanih ubojstava. Ovaj je profesor prilično povučen čovjek čiji je otac prije nekoliko godina stradao u prometnoj nesreći, a krivac nikada nije pronađen te je stari od tada u komi, no dobri sin Dimitris ne želi ga isključiti s aparata. Praktički svaki dan on posjećuje oca u bolnici, a upravo njegovo znanje u teoretskom poznavanju psihologije i ponašanja serijskih ubojica moglo bi biti ključno u rješavanju zločina. Ubrzo se ispostavi da su sva ubojstva povezana i da ubojica policiji ostavlja zagonetke u vidu Pitagorinih izreka, a u dolasku do odgovora Dimitrisu prilično pomogne susret s profesorom matematike (kojeg je odglumio poznati francuski glumac Francois Cluzet vjerojatno najpoznatiji iz genijalnih Nedodirljivih), a lako je moguće da su ubojstva povezana s jednom drugom prometnom nesrećom otprije nekoliko godina. 

Scenarist i redatelj ovog filma mladi je grčki filmaš Sotirs Tsafoulias, kojem je "Drugo ja", kako glasi hrvatski prijevod, bio tek drugi dugometražni film. I čovjek je stvarno osmislio zanimljivu i originalnu priču, a ovaj psihološki triler u Grčkoj su odmah nakon izlaska počeli uspoređivati sa slavnim "Sedam" Davida Finchera. I činjenica je da određene poveznice i sličnosti postoje. Tsafoulias je odlično iskoristio činjenicu da je antička Grčka domovina ne samo matematike, već i filozofije i sveg ostalog, a u stilu klasičnog junaka grčkih tragedije Dimitris rastrgan dvojbama i osobnim problemima pokušava upotrijebiti svo svoje znanje kako bi riješio zločine. Autor se ovdje prilično dobro poigrava s terminima prava i pravde te, opet, kao neki grčki klasičar svom junaku na pleća stavlja velike moralne dvojbe i stavlja ga u nezgodnu poziciju.

Mora se priznati da se Eteros Ego pokazao kao i više nego ugodno iznenađenje. Uvijek kod trilera klasičnog tipa strahujem da će se kad-tad pojaviti određene veće ili manje rupe u priči s kojima će se upropastiti potpuni dojam ili će rješenje biti potpuno predvidljivo ili blesavo, no srećom to je u ovom slučaju izbjegnutu. Priča je stvarno fino zaokružena i ne mogu se baš na ništa požaliti. Uvjerljiva je i gluma, a posebno je dobar posao odradio Pigmalion Dadakaridis, koji je utjelovio naslovnog junaka. Grčki film posljednjih desetak godina stvarno je doživio priličan uzlet, ponajviše na temelju "čudnog vala" i Jorgosa Lantimosa te Alexandrosa Avramosa, no vidimo da ima tu još zanimljivih autora na koje treba obratiti pažnju. Tsafoulias je definitivno jedan od njih, a za razliku od svojih puno poznatijih kolega on se odlučio prikloniti klasičnom američkom trilerskom stilu, začinio ga s malo grčke drame i isporučio je i više nego dobar film.

 

Primjedbe