NO MAN'S LAND (2013,CHN) - 8/10

Ova se akcijska krimi drama po estetici nikako ne uklapa u veliku većinu kineskih filmova koje sam posljednjih godina pogledao, no to definitivno ne znači nešto loše, već sasvim suprotno. Ničija zemlja (Wu ren qu) pokazao se kao iznimno uzbudljiv i zabavan te neočekivano dobar film, kojeg je mladi kineski filmaš Hao Ning snimio po uzoru na brojne filmove iz zapadnjačke kinematografije. Mogu se ovdje iščitati utjecaji brojnih poznatih filmova kao što su Pobješnjeli Max, Pogrešno skretanje ili mnogi filmovi ceste, no nekako imam dojam da je Ničija zemlja svojevrsni hommage špageti westernima. I likovi su ovdje strukturirani tako da podsjećaju na tipične junake kaubojaca, koje je Hao smjestio u modernu Kinu. Sve su to redom misteriozni i beskrupulozni tipovi koji su se u pustoši pustinje Gobi zatekli silom prilika, a umjesto zlata ili dolara, njihov je cilj dokopati se sokola vrijednog milijune dolara kojeg je naručio arapski šeik.
Sve ovdje zapravo i počinje lovom na rijetku vrstu sokola. Nakon što kriminalci iz ove pustoši uhvate tu pticu, njih uhvati policija i završe na sudu, a jedan od tih kriminalaca angažira mladog odvjetnika iz grada kako bi ga izvukao. Nakon vožnje duge desetak sati, odvjetnik za čas posla oslobodi svog klijenta zbog nedostatka dokaza te se zaputi kući. No, taj se put kući pretvori u noćnu moru te umjesto u udobnosti i miru grada završi u društvu s tipovima za koje nije mogao ni pomisliti da postoje. Baš kao po pravilima Murphyjeva zakona, sve što može poći loše, završi još i lošije, a gradski dečko mora se obračunati ne samo s kriminalcima s početka priče, već i s policijom, lokalnim rednecima koji se bave švercom svega i svačega te još nizom bizarnih i opasnih tipova.
Zanimljivo je kako je ova kombinacija westerna i filma ceste u kina stigla čak četiri godine nakon što je snimljena pošto je toliko dugo morala čekati u bunkeru strogih kineskih cenzora. Zašto je to tako, stvarno mi je teško dokučiti, pošto je riječ o potpuno apolitičnom filmu, a jedini razlog moglo bi biti  nasilje, kojeg zapravo i nema previše. No, čim je film izašao iz bunkera i čim je pušten u distribuciju pokazao se kao ogromni hit te je na budžet od relativno skromnih 2,5 milijuna dolara zaradio gotovo dvadeset puta više, odnosno 45 milijuna dolara samo na kineskom tržištu. Upravo je Hao Ning najkomercijalniji kineski filmaš i njegovi su dosadašnji filmovi na domaćem tržištu zaradili više od 300 milijuna dolara, a s ovim se filmom imao priliku predstaviti i na uglednom festivalu u Berlinu, gdje je bio u konkurenciji za Zlatnog medvjeda.
Očiti utjecaji na nastanak ovog filma definitivno su bili Sergio Leone i njegovi legendarni špageti westerni (čak je i muzika nevjerojatno slična glazbi Ennia Morriconea u tim filmovima), ali i Quentin Tarantino. Ničija zemlja snimljena je baš u tom nekom "tarantinovskom" stilu, prepuna je uzbuđenja i neočekivanih situacija te kvalitetno režirane akcije. Ima tu i crnog humora, a ono što također posebno fascinira je fantastična kamera, odnosno fotografija. Već sam u nekoliko kineskih filmova posljednjih godina primijetio da tamošnji filmaši mnogo pažnje posvećuju upravo fotografiji te se ponekad dogodi da možda i nauštrb toga sfušaju s pričom. To se ovdje ni u kojem slučaju nije dogodilo jer je priča stvarno vrhunski priređena i ovaj se film po svemu bez problema može mjeriti sa sličnim filmovima snimljenim na zapadu. Jedno od ugodnijih iznenađenja u posljednje vrijeme i film koji se gleda u jednom dahu.

Primjedbe