TRAPPED (2015-19,ISL) - 8,5/10

Već smo odavno naučili da kvalitetan televizijski sadržaj ne mora nužno stizati iz Amerike, a evo još jednog relativno svježeg primjera. Trapped je uzbudljiva krimi serija snimljena na Islandu, koja je emitirana na samom početku 2016. godine, a čim sam vidio da je meštar ceremonije, odnosno glavni i odgovorni producent i kreator ovog krimi serijala poznati islandski filmaš Baltasar Kormakur, odmah sam pretpostavio da je riječ o kvalitetnom sadržaju, no Trapped se pokazao i iznad iščekivanja. Scenaristički dvojac, Britanac Clive Bradley i Islanđanin Sigurjon Kjartansson priču su smjestili u gradić na krajnjem istoku Islanda, a sve se događa u razdoblju od samo nekoliko dana. Mirni gradić koji je zbog snježne oluje trenutačno odsječen od ostatka zemlje šokira leš koji dopluta luku. Leš muškarca s kojeg su odsječene glava, ruke i noge poklopi se s dolaskom danskog trajekta pa lokalne policijske snage koje se sastoje od šefa postaje Andrija te još dvoje policajaca sasvim logično posumnja da je leš stigao upravo s trajekta.
Zbog oluje stručniji istražitelji iz Reykjavika nikako se ne mogu probiti do ovog gradića teško izgovorljivog imena (Seyðisfjörður ako baš nekog zanima, tko zna kako se to točno čita častim ga kuhanim konjakom u krčmi po vlastitom izboru) pa je na lokalnu policiju pao kompletan teret. No, misteriozno truplo nije jedini problem s kojim se oni susreću. Čini se da je baš ovo mjestašce od nekoliko stotina stanovnika u kojem praktički svi sve znaju središte trgovine ljudima, a lokalni političari i vodeći poduzetnici pokušavaju progurati sumnjivi investicijski plan. Imamo tu i nesretni slučaj otprije nekoliko godina u kojem je u požaru pod sumnjivim okolnostima stradala jedna djevojka, a taj je događaj od tada podijelio čitavo mjesto. Vrlo brzo se shvaća da je ovo naizgled idilično i mirno mjesto zapravo obavijeno brojnim tajnama i misterijama, kao i da šačica lokalnih moćnika bez znanja ostalih već godinama radi što god poželi.
Autori su ovdje stvarno iznimnu pažnju posvetili izgradnji odnosa među likovima i praktički svi važniji likovi stvarno su fascinantno osmišljeni. Kako serija ide dalje tako saznajemo sve više o njima i njihovim međusobnim odnosima, a fantastično je iskorištena i činjenica da je Island prilično izolirana zemlja o kojoj ostatak Europe i svijeta baš i ne zna pretjerano mnogo. Tako se među likovima osjeća strah od nove financijske krize i investitora izvana pošto je Island bio jedna od zemalja koju je globalna kriza 2008. godine možda i najjače pogodila. Prijetio je Islandu tada kolaps, no za razliku od ostatka svijeta koji je umjesto svojih građana koji su ostali bez svega krenuo spašavati banke koje su sve to zakuhale, Islanđani su jednostavno pustili banke da propadnu i odbili su svojim novcem plaćati dugove koje su nagomilali lopovi u odijelima i kravatama. I gle čuda, oporavili su se preko noći te je Island i danas jedna od najrazvijenijih zemalja Europe.
Jasno da je Trapped daleko najskuplja serija ikada snimljena na Islandu i da je produkcija koštala oko 6,5 milijuna eura, što je čak desetak puta više od dotadašnjeg rekordera. No, investicija se vrlo brzo isplatila pošto su ovu odličnu seriju otkupile brojne europske televizijske kuće. Uz Kormakura, koji je režirao prvu i posljednju epizodu, po nekoliko epizode režirali su drugi danas možda i najpoznatiji islandski filmaši novije generacije poput Baldvina Z, Börkura Sigthorssona ili Óskara Thora Axelssona, kojima je serija poslužila kao odskočna daska u svijet filma. Trapped je serija prepuna misterija te briljatno strukturirana realistična krimi drama o ozbiljnom kriminalu u malenoj i naizgled mirnoj zajednici. Za svaku preporuku.


Na drugu sezonu morali smo čekati gotovo pune tri godine, no čekanje se isplatilo jer su Kormakur, Bradley i ostatak ekipe ponovno smislili jako dobru, aktualnu i uzbudljivu priču. Andri je sada policijski inspektor u Reykjaviku, ali vrlo brzo vratit će se on starom društvu u gradiću u kojem smo ga upoznali u prvoj sezoni. Nakon što u uvodnoj sceni druge sezone, nezadovoljni zemljoposjednik pred zgradom islandske vlade u Reykjaviku zapali samoga sebe i svoju sestru blizanku, inače ministricu energetike i zaštite okoliša, istraga seli u poznati gradić na sjeveru. Jer odande potječu i ministrica, koja će se s opeklinama izvući, kao i njen brat, koji će smrtno stradati tijekom ovog suludog čina. U lučkom gradiću na sjeveru u međuvremenu je izgrađena i tvornica, protiv čijeg rada, ali i stranih investicija se žestoko buni lokalno stanovništvo, predvođeno nekolicinom zemljoposjednika, koji tvrde da tvornica bespovratno zagađuje i uništava okoliš.

No, situacija je još delikatnija jer vrlo brzo shvaćamo da se upravo ondje nalazi i sjedište grupacije neonacista, koji bi mogli biti odgovorni za atentat na ministricu, a uskoro će ondje pod nerazjašnjenim okolnostima biti pronađeni još mnogi leševi te će Andri i njegova ekipa imati pune ruke posla. Kao i u prvoj sezoni, puno toga će se i sada vrtiti oko jedne mračne obiteljske priče, a ekipa koja stoji iza serije uspjela je još jednom osmisliti kvalitetnu, i što je najvažnije od svega, posve realističnu priču. Dodatni plus druge sezone je što cijelo područje sada nije okovano snijegom pa imamo priliku uživati i u nevjerojatnim islandskim krajolicima, a serija se i ovaj puta bavi problematikom Islanda kao prilično zatvorene zemlje. Kako je Island već samo svojim geografskim položajem izoliran od ostatka Europe, tako vidimo i da tamošnji stanovnici nisu oduševljeni došljacima, strancima i sumnjičavi su prema investitorima izvana. Konfikt investicija, industrije i razvoja s jedne strane te čistog, zdravog i nedirnutog okoliša s kakvim se Islanđani i dalje dobrim dijelom mogu pohvaliti s druge strane, u drugoj je sezoni posebice potenciran i oko njega se vrti dobar dio i dalje izvrsne i dinamične priče.  

Primjedbe