DARK CRIMES (2016,POLJ) - 5/10

Malo je reći da sam ostao prilično zaintrigiran kad sam pred koji mjesec vidio da postoji triler koji je režirao zanimljivi grčki filmaš Alexandros Avranos (Miss Violence), a u kojem glavnu ulogu igra već pomalo zaboravljeni komičar Jim Carrey. Avranos i Carrey odmah na prvu su mi izgledali kao naizgled nespojiva kombinacija, a sljedeće iznenađenje s kojim sam se susreo je kad sam shvatio da je film snimljen u poljsko - britanskoj koprodukciji, da mu se radnja odvija u Krakowu i da se lik kojeg igra Carrey zove inspektor Tadek. I mislio bi čovjek da će taj inspektor koji se vozika u Opel Corsi biti neki zajebant, u skladu s dosadašnjim Carreyjevim ulogama, a kad ono ispadne da je ovo daleko najmračnija uloga u Jimovoj carryjeri. Njegov inspektor je posrnuli policajac, koji je u prošlosti nešto gadno zeznuo jer je bačen u podrum da ispunjava izvještaje i bavi se administrativnim zadacima. Ubrzo saznamo zašto je to tako - Tadek se godinu ranije odlučio kandidirati za šefa policije, a kad je njegov revanšistički kolega Gregor izabran umjesto njega, iz osvete što se ovaj drznuo i pokušao mu pomutiti planove bacio je bradatog Jima u podrum.
No, i duboko zakopan u podrumsku zgradu policijske uprave krakovsko - poznanjske, Jim ilitiga Tadek uspijeva se dočepati jednog starog slučaja kojeg odluči ponovno otvoriti. Odvodi ga taj slučaj duboko u svijet prostitucije, i to ne bilo kakve, već mračno podzemlje sado-mazo prostitucije, pošto je jedan od korisnika usluga tih dama odavno pronađen mrtav na ušću rijeke Krakovčice. Vrijedni Jim kreće s pronalaženjem novih dokaza i put ga ubrzo odvede prema poznatom piscu krimića Kozlowu (Marton Csokas), čiji su opisi usmrćenja u romanima gotovo pa identični načinu na koji je skončao leš pronađen u rijeci prije koju godinu za kojeg se i danas ne zna tko ga je i zašto ubio. Kako izgleda da je Jim sve bliže otkrivanju istine, tako mu mnogi pod noge počinju podmetati razne klipove i ne samo usporavati mu istragu, već se sve i dalje pokušava gurnuti pod tepih jer izgleda da su u ovaj slučaj umiješane brojne važne njuške s političke i pravosudne scene.
Koliko sam na početku bio zaintrigiran, toliko sam na kraju ostao i razočaran. I to ne zato jer svi likovi pričaju na engleskom pa smo ostali zakinuti za Carreyja kako priča na poljskom i galami "Bidgošć", "Jaksemaš" ili "Džienkuje" (iako bih i to, priznajem, volio vidjeti). Ponajprije sam razočaran jer se "Dark Crimes" pokazao kao prilično neuvjerljiv film s puno, puno rupa i nelogičnosti u scenariju, koje nije uspjela izvući ni standardno dobra Avranosova režija, kao ni Jim, kojeg je zapravo bilo dosta zanimljivo pratiti pošto sam očekivao da će svakog trenutka početi praviti neke grimase. Ni to se, nažalost, nije dogodilo, već je njegov lik sušta suprotnost gotovo svim likovima koje je Carrey do sada glumio. Lik je to bez imalo životne energije i elana, potpuno razočaran u život i u svoju profesiju, kao i u cijelo društvo koje je šutke dopustilo da on kao možda i jedini ispravni policajac u cijeloj stanici bude tako grubo šikaniran.

Primjedbe