EVIL GENIUS: THE TRUE STORY OF AMERICA'S MOST DIABOLICAL MONEY HEIST (2018,SAD) - 8/10

 
Ovi s Netflixa su već gotovo pa počeli pretjerivati s ovim nevjerojatnim, a nažalost (ili na sreću?) istinitim true crime dokumentarnim pričama. Ma zapravo me to i ne čudi kad se zna koliko je Amerika zapravo luda zemlja pa se čak i veselim što ćemo vjerojatno uz slične sadržaje u bližoj i daljoj budućnosti putem ove televizijske platforme saznati razne lude i nadrealne priče. I ovo je jedna od onih priča iz rubrike vjerovali ili ne, a donosi nam je produkcijska kuća braće Duplass, koja je nedavno izbacila i genijalnu dokumentarnu seriju "Wild, Wild Country" . Ova dokumentarna serija u četiri nastavka duga imena koju ću zvati "Evil Genius" donosi nam priču o jednoj od najluđih pljački u novijoj američkoj povijesti koja se odigrala u ljeto 2003. godine.
 
Dana 28. kolovoza 2003. godine dostavljač pizze iz mjesta Erie u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji ušetao je u lokalnu banku, dok je oko svojih leđa imao pričvršćenu tempiranu bombu. Nakon što su mu uplašene bankarice dale puno manje novca od 250 tisuća dolara koliko je tražio, sjeo je u auto te krenuo u bijeg. No, ubrzo ga je policija opkolila i sustigla te ga je vezala lisicama i ostavila ga na cesti da čeka dok ne dođe ekipa za protueksplozijsku zaštitu. Dostavljač pizze eksplozivce ipak nije uspio dočekati, jer je timer na bombi koja se nalazila pričvršćena za njegov vrat aktiviran i čovjek po imenu Brian Wells razletio se u komadiće pred očima šokiranih policajaca, slučajnih prolaznika i televizijskih kamera.
 
Naravno da policajima i istražiteljima kojima je ubrzo u pomoć stigao FBI u početku ništa nije bilo jasno jer sa sličnim slučajem nikada se nisu susreli. Ipak, vrlo brzo su shvatili da dostavljač pizze nije radio sam i da je netko drugi aktivirao bombu koja ga je usmrtila. Sumnje su se pojačale kad je istog dana u svom domu mrtav pronađen još jedan dostavljač pizze, a situacija se dodatno zakomplicirala kad je otkriveno da je Wells pizze dovozio na napuštenu lokaciju. U ovoj iznimno bizarnoj seriji tako saznajemo rasplet ovog potpuno čudnog i nevjerojatnog kriminalnog čina, a tragovi policiju počnu voditi od nekadašnje ljepotice s više psihičkih dijagnoza Marjorie, do njezinog dečka otprije 30 godina koji je i dalje patološki opsjednut njome Boba, do dilera kokaina koji je s Marjorie išao na pecanje, do sadašnjeg Marjorienog dečka, do Bobovog cimera koji je u susjednim državama tražen zbog pedofilije, pa do prostitutke s kojom se ubijeni pizza majstor povremeno znao družiti. Uglavnom, riječ je o još jednoj od onih serija s kojom ljubitelji sličnog "true crime" sadržaja neće moći promašiti.
 

Primjedbe